Kulturprofilen utreds för en rad sexualbrott.
Kulturprofilen utreds för en rad sexualbrott.

En del av misstankarna mot den man som i media kommit att kallas för "Kulturprofilen" läggs ner. Men mannen misstänks fortfarande för brott.

18 kvinnor vittnade i samband med uppropet #metoo om att de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av mannen som i media kommit att kallas ”Kulturprofilen”. Förundersökningen inleddes i början av december förra året.

De punkter där åklagaren nu väljer att lägga ner utredningen gäller våldtäkter och sexuella ofredanden under perioden mars 2013 till april 2015. Totalt rör det sig om sju brottsmisstankar som läggs ner. En misstanke om våldtäkt och sex fall av sexuella ofredanden. 

– Dels har några av de misstänkta brotten hunnit preskriberas och dels menar jag att det inte går att bevisa vad som har hänt, säger kammaråklagare Christina Voigt.

Åklagaren menar att de utredningsåtgärder som kunnat göras har gjorts. 

– Det är alltid en uppförsbacke att utreda brott som ligger bakåt i tiden. Om det är lång tid mellan brottsmisstanken tills att man anmäler så blir det svårare för oss. Rent generellt kan jag säga att när det har gått lång tid så saknas ofta teknisk bevisning och vittnenas minnen blir sämre, säger Christina Voigt.

LÄS MER: Experten: Då är det olagligt att skicka en dickpic

Åklagaren vill inte gå in på hur många brottsmisstankar som mannen fortfarande är misstänkt för.

”Kulturprofilen” har nära band till Svenska Akademien. Akademien valde efter DN:s granskning att klippa alla band till mannen.

Svenska Akademien hade då även fått in uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli ”utsatts för oönskad intimitet” av mannen. De har även avslutat det ekonomiska stödet till verksamheten som ”Kulturprofilen” bedriver.

Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, har även anlitat en advokatbyrå som ska utreda vad som hänt. Den utredningen väntas bli klar om några månader.

Kammaråklagare Christina Voigt uppger att arbetet med förundersökningen mot ”Kulturprofilen” snart är klar. 

– Vi är i sluttampen men hur lång tid det tar kan jag inte sia om, säger hon.

LÄS MER: Genusvetaren: Så kan män skapa förändring efter #metoo

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset