Facebooksidan försöker få dig att uppge ditt lösenord.
Facebooksidan försöker få dig att uppge ditt lösenord.

En Facebooksida delar nu regelbundet slumpmässiga privatpersoners foton med en text som antyder att deras Facebookkonton kommer tas bort om de inte verifierar sin profil. Men Facebooksidans syfte är att få dig att uppge ditt lösenord.

”Facebook Security Team has checked all the activity on your facebook account page and find some mistakes that violate our Community Standards. Your account will be disabled, for the security of your account,Please verify your account”. Så lyder inledningen på en stor serie inlägg som just nu publiceras på Facebooksidan ”FB- Security Terms”.

Tillsammans med varje inlägg finns en bild från en privatperson som sidan har delat, och en länk till en sida där du påstås kunna verifiera ditt konto.

LÄS MER: It-experten: Sprid inte Facebook-varningarna – kolla upp först

 

Klickar du på länken kommer du till en webbsida som ser ut ungefär precis som Facebooks inloggningssida, och där du uppmanas att logga in med ditt Facebookkontos uppgifter.

Men webbsidan och Facebooksidan har ingenting med Facebook att göra, och syftet är att lura dig att uppge ditt lösenord. ”Inloggningssidan” ligger inte på någon av Facebooks domäner, och Facebook har aldrig någonsin hängt ut privatpersoners bilder offentligt med syfte att få dem att verifiera sina konton. Den som ser att någon av sina bilder delas av ”FB- Security Terms” eller liknande Facebooksidor bör istället anmäla inlägget och Facebooksidan och undvika att klicka på länkar.

Det här är inte första gången bedragare påstått sig vara Facebook i syfte att få dig att uppge dina personuppgifter. Redan 2014 kunde Metro rapportera om att bedragare använt sig av liknande tillvägagångssätt, där de skickade meddelanden till privatpersoner, uppgav sig vara Facebook och länkade till webbsidor där du uppmanas att uppge ditt Facebooklösenord.

Det finns ett enkelt sätt att ta reda på om det är säkert att logga in på Facebook eller skriva in ditt Facebooklösenord och att du faktiskt befinner dig på Facebooks officiella sida. I webbadressfönstret i din webbläsare ska du alltid kolla efter ett i regel grönt hänglås när du befinner dig på en sida där känsliga uppgifter lagras, finns hänglåset betyder det att webbsidans identitet är verifierad och att du surfar säkert.

LÄS MER: Varning för meddelande som hotar att stänga av dig från Facebook

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om virus Facebook