Djurräddare rasar mot badande turister efter att en delfinunge dött vid en strand i södra Spanien, skriver The Local. Djurräddarna menar att turisterna påskyndade delfinens död med sina försök att röra och ta bilder med djuret.

När delfinen dök upp på grunt vatten vid strandkanten i spanska Mojacar i slutet på förra veckan efter att ha kommit bort från sin mamma var det dussintals turister som rusade för att röra och ta selfies med delfinen, skriver The Local.

Vissa bilder visar även hur små barn tar tag i delfinen och av misstag täcker dess blåshål på toppen av huvudet. När djurräddarna anlände till stranden, en kvart efter att de fått samtalet, var det försent. Delfinen hade dött.

LÄS MER: ”De är förbjudna att ha djur – men struntar i det”

”Valdjur är väldigt känsliga djur som blir väldigt lättpåverkade av stress. Att omringa dem för att röra eller ta foton framkallar chock”, lyder en del av ett långt uttalande från den marina räddningstjänsten Equinac på Facebook, där de även publicerat bilder på delfinen.

Organisationen skriver att bebisen var så pass liten att den fortfarande diades av sin mamma, och att dess chanser för att överleva var små.

”Den unga delfinen var sårbar eftersom den separerades från sin mamma, antingen genom sjukdom eller dödsfall och det kunde inte överleva länge utan henne”, fortsätter uttalandet.

”Men att röra och tränga sig runt delfinen för fotografier orsakade enorm stress och skyndade på dess död.”

Djurräddarna påminner samtidigt om att man genast bör ringa 112 om man ser ett strandat havsdjur, och att sedan hålla sig på avstånd från djuret medan man inväntar experter.

LÄS MER: ”Här är Sveriges värsta djurplågare”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om djurplågeri