Hur skulle sir Winston ha gjort? Statyn av den legendariske premiärministern Winston Churchill blev indragen som EU-vän vid demonstrationen "March for Europe" i London i lördags.
Hur skulle sir Winston ha gjort? Statyn av den legendariske premiärministern Winston Churchill blev indragen som EU-vän vid demonstrationen "March for Europe" i London i lördags.

Brittiska parlamentet rivstartar efter sitt sommaruppehåll med en mycket delikat fråga – kan en ny "brexit"-omröstning komma ifråga?

Regeringen har dock gjort sitt bästa för att avväpna ämnet, och debatten på måndagen ska inte mynna ut i några beslut. En folkomröstning som den i juni "hålls bara en gång per generation", har regeringen enligt brittiska medier förklarat. Att folket röstade ja till att lämna EU är det resultat som gäller.

Men juristerna är inte eniga. Var folkomröstningen rådgivande eller beslutande? Kan resultatet fastslås eller förkastas via en omröstning i parlamentet, eller till och med allmänna val?

Owen Smith, som i höst kandiderar mot sittande Jeremy Corbyn för att bli ledare för oppositionella Labour, har gjort till en profilfråga att kräva omröstning i parlamentet om brexits vara eller icke vara.

Möjligheten är stor att en sådan omröstning skulle gå emot folkomröstningsresultatet, i och med att så många ledamöter kampanjade för EU i juni.

Uppropet som utlöst måndagens parlamentsdebatt samlade över fyra miljoner underskrifter, och är därmed det största i brittisk historia. Ironiskt nog startades det av en "brexit"-anhängare före folkomröstningen, eftersom han var rädd att EU-sidan skulle vinna.

Chris Radburn
I lördags fylldes Parliament Square av EU-vänliga demonstranter. På måndagen ska ledamöter i huset där bakom debattera frågan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset