Dell XPS 12 – förvirrande när laptop blir surfplatta
Dell XPS 12 – förvirrande när laptop blir surfplatta

Den bärbara datorn som är lika mycket surfplatta. Nya Windows 8 är mer förvirrande än fiffigt, tycker Metros expert.

Åh, en bärbar från Dell?
Ingen vanlig bärbar inte, en bärbar med snurrskärm. Om du vrider på den förvandlas datorn i stället till en, ganska stor, surfplatta.

Vad är poängen med det?
Säg det. Men det är en konsekvens av att den anpassats till nya Windows 8. Operativsystemet ska fungera lika bra med fingrarna som med mus och tangentbord. Problemet är att en sådan maskin lätt blir förvirrande.

Det är väl bara att vänja sig?
Men att sitta och peta på skärmen när den är i vanligt datorläge känns inte helt naturligt, även om det ofta är att föredra framför den motsträviga musplattan. Och när datorn förvandlats till surfplatta känns den alldeles för klumpig.

Fungerar Windows 8 bra?
Bra och bra, allt är väldigt märkligt. Windows 8 kommer, liksom datorn, i två lägen: ett med traditionellt skrivbord som vi är vana vid, och ett som mer påminner om mobilens gränssnitt. Konsekvensen blir att det är väldigt svårt att hitta rätt.

Inga förlåtande drag?
Den är snabb, lätt och smidig, skärmen är fantastisk. Den höga upplösningen gör att ikoner och text blir så små att de är nästan oläsliga. Men det går att justera. Den passar utmärkt för att se på film eller tv med.

I en mening?
Batterislukande Windows 8-dator som enkelt omvandlas till klumpig surfplatta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset