Flaggor på halv stång i Washington, USA efter masskjutningen i Las Vegas.
Flaggor på halv stång i Washington, USA efter masskjutningen i Las Vegas.
USA TT-AP

Efter masskjutningen i Las Vegas vill flera demokrater se en skärpning av vapenlagen i USA.

Men deras vädjan väntas inte få någon respons i kongressen som domineras av republikanerna.

Innan masskjutningen i Las Vegas drev ledande republikaner i representanthuset ett förslag om en mindre strikt vapenlag gällande ljuddämpare, och att personer med tillstånd att bära dolda vapen ska få ta med sig sina vapen till andra delstater.

Republikanerna, som har majoritet i både representanthuset och senaten, och har en allierad i president Donald Trump, har sett ljust på möjligheten att få igenom lagändringarna. Efter masskjutningen är det oklart när, eller om, en omröstning i frågan kommer att genomföras.

Vapen i fel händer

Vad kongressen kan göra, och vad kongressen måste göra, är att stifta lagar som gör att våra medborgare är säkra, sade demokraten Chuck Schumer i senaten, dagen efter skjutningen.
Det börjar med lagar som hjälper till att förhindra vapen, särskilt de farligaste skjutvapnen, från att hamna i fel händer, fortsatte han.

Även den demokratiske senatorn Chris Murphy, en förespråkare för hårdare vapenkontroller, sade att "det är dags för kongressen att sluta sitta på arslet och i stället göra någonting".

Trump är tyst

Men ingen åtgärd är att vänta, sedan andra masskjutningar i Colorado, Connecticut och Florida, och till och med attacker mot politiker misslyckats att förena kongressen och få till någon lagändring kring vapen.

Ett lagförslag om bakgrundskontroller gick inte genom i senaten för fyra år sedan, och sedan dess har republikanerna pekat på bestämmelser rörande psykisk ohälsa när kongressens agerande efter skjutningar ifrågasatts.

USA:s president Donald Trump ville inte svara på frågor om skärpta vapenlagar när han fördömde masskjutningen i Las Vegas. Han sade att det var en "handling av ren ondska".

Flaggor på halv stång i Washington, USA efter masskjutningen i Las Vegas.
Flaggor på halv stång i Washington, USA efter masskjutningen i Las Vegas.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset