Demonstranter på Copacabana i Rio de Janeiro, Brasilien, protesterade mot den avstängda presidenten Dilma Rousseff och den förre statschefen Luiz Inacio Lula da Silva.
Demonstranter på Copacabana i Rio de Janeiro, Brasilien, protesterade mot den avstängda presidenten Dilma Rousseff och den förre statschefen Luiz Inacio Lula da Silva.

Copacabana fylldes av tusentals demonstranter mindre än en vecka före OS-invigningen.De fantasifulla protesterna var riktade mot landets styre och särskilt mot den avstängda presidenten Dilma Rousseff.

De 4 000 demonstranterna tågade till en mix av samba och den brasilianska nationalsången uppför Rio de Janeiros ikoniska strand. Bland plakaten syntes texten "Ut med Dilma och fängelse för Lula". Texten syftar på landets tidigare presidenter Dilma Rousseff och Luiz Inacio Lula da Silva. Arbetarpartiets Rousseff kommer att ställas inför riksrätt för att ha dolt ett budgetunderskott på olaglig väg och är avstängd från sitt arbete sedan den 12 maj. I hennes ställe fungerar Michel Temer som landets tillförordnade president.

"Lula" är anklagad för att ha försvårat en pågående korruptionsutredning.

– Vi vill få vårt land tillbaka och att de här människorna ska försvinna, sade advokaten Vilma Moniz Portella till nyhetsbyrån AFP.

Fantasifulla kläder

Vilma Moniz Portella kom till demonstrationen med en uppblåsbar docka av den domare som leder mutundersökningen mot oljejätten Petrobras. Andra hade klätt ut sig till Luiz Inacio Lula da Silva i fängelsekläder och var redan bakom galler.

Korruptionsskandalerna har avlöst varandra och kastar en skugga över sommar-OS som invigs den 5 augusti.

Riksrätt i augusti

Liknande protester mot Dilma Rousseff hölls även i Sâo Paulo, Salvador och Belo Horizonte, som alla är värdstäder för den olympiska fotbollsturneringen som inleds redan den 3 augusti.

Den avstängda presidentens öde avgörs i augusti. Av allt att döma sker det i slutet av månaden, efter OS. Då ställs hon inför riksrätt. Om Rousseff befinns skyldig kommer den tillförordnade presidenten Michel Temer att sitta mandatperioden ut, fram till 2018.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset