På lördagen demostrerade rörelsen 'Folkets Demonstration' på Norrmalmstorg i Stockholm. På plats fanns även motdemonstranter som visade sitt ogillande. 
På lördagen demostrerade rörelsen 'Folkets Demonstration' på Norrmalmstorg i Stockholm. På plats fanns även motdemonstranter som visade sitt ogillande. 

Ett stort antal demonstranter samlades under lördagen på Norrmalmstorg i Stockholm. Tre personer har gripits för misshandel som tros ha koppling till demonstrationen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) är oroad över samhällsutvecklingen.

Klockan 13.00 under lördagen startade en demonstration på Norrmalmstorg i centrala Stockholm, skriver Aftonbladet. "Folkets demonstration" samlade hundratalet deltagare med krav på bland annat extra val och en "regering som i första hand värnar om Sverige och dess medborgare". Flera främlingsfientliga talare var inbjudna, enligt Expressen. Arrangören till demonstrationen uppger själva att de inte är knutna till något parti. 

Motdemonstranter samlades på platsen och polisen spärrade av hela Norrmalmstorg med piketbussar för att undvika sammandrabbningar mellan de två grupperna. 

Uppskattningsvis hade 200 motdemonstranter samlats på platsen men polisen höll grupperna åtskilda och inga våldsamheter förekom, enligt TT:s reporter på plats. Demonstrationen avslutades strax innan klockan 15 på eftermiddagen.

Vid 15-tiden inträffade ett bråk på Hamngatan som polisen misstänker har att göra med demonstrationen att göra. 

– Vi var snabbt på plats och kunde gripa tre personer misstänkta för misshandel, men det är oklart om det har med demonstrationen att göra, säger Kjell Lindgren till DN

► LÄS MER: Polisen: Ensamkommande flyktingar mål för attacken under fredagsnatten

Polisen har gripit tre personer misstänkta för misshandel.  Vad som orsakat bråket eller vilken grupp som gärningsmännen tillhörde är ännu oklart.
Enligt Expressen har polisen rapporterat tre brott i samband med händelserna, narkotikabrott, försök till misshandel och en anmälaln om en demonstration som inte hade tillstånd.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommenterar nu det senaste dygnet händelser, först fredagens attack mot ensamkommande flyktingbarn och dagens främlingsfientliga demonstration. I en skriftlig kommentar till Aftonbladet skriver ministern: 

”Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft. Polisen har tydligt prioriterat resurser och hanterat situationen bra, alla ska kunna känna sig trygga när man går på stan”. 

► LÄS MER: Nazister i våldsamt upplopp i Stockholm: "De rusade mot polisen"

Det finns inget som tyder på att det skulle kunna bli oroligheter även ikväll, säger Albin Näverberg, vakthavande befäl vid polisen i Stockholm.

– Det är första lördagen efter lön och det är ju varmt ute så vi räknar med att kan bli rörigare på stan än om det hade varit riktigt kallt. Men vi har inte mer folk i tjänst, säger han till TT.

Näverberg sa till en början att polisens bemanning var den samma som en vanlig lönelördag. Ett uttalande som han under kvällen tar tillbaka:
– Mot bakgrund av det som hände under gårdagen har vi gjort ett uttag för att trygga ordning och säkerhet. Men hur många det är vet jag inte och det är något som vi inte lämnar ut i alla fall, säger Albin Näverberg till Metro. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik