Först vandaliserad, sedan övermålad. Det blev en tuff vecka för den blå jättepenisen.
Först vandaliserad, sedan övermålad. Det blev en tuff vecka för den blå jättepenisen.

En blå jättepenis målades på en fasad i Stockholm. Det blev en världsnyhet. Nu finns den inte längre.

Den blå jättepenisen kom till i förra veckan på en fasad på Kungsholmen i Stockholm.

Bakom konstverket stod Carolina Falkholt. Hennes syfte: skapa ett samtal om kropp, sexualitet och frihet.

Och ett samtal blev det – med blandade känslor.

LÄS MER: Därför ska du som har penis också knipa

I normala fall brukar konstverken på väggen vara kvar i flera månader. Men inte i det här fallet. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som äger fastigheten, beslutade att jättepenisen skulle målas över efter en vecka.

”Vissa är positiva till verket och tycker att det fyller en viktig del i debatten om sexualitet, kropp och kön. Andra, i synnerhet grannar, har mottagit verket mindre väl och uppfattar det som stötande”, skrev fastighetsbolaget i ett pressmeddelande.

Konstverket vandaliserades med budskapet ”Keep your penis inside”. Avsändare verkar ha varit ett underklädesföretag. Foto: TT

På torsdagsmorgonen var det så dags. Med hjälp av vajrar tog sig saneringsfirmans medarbetare metodiskt ner från taket samtidigt som fallosen sprejades över med blå färg. Kvar blev en jämnblå ruta.

Nyheten om den blå jättepenisen stannade inte bara i Sverige. Den blev omskriven världen över. Bland annat i brittiska The Guardian som behandlade ämnet i en artikel med rubriken ”Five-storey blue penis causes uproar among Stockholm residents”.

LÄS MER: Här är fem likheter mellan snippa och snopp – som du inte kände till

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om konst