Färjestad och Magnus Nygren hoppas få jubla åt en ny poänggivande spelmodell i vinter. Arkivbild.
Färjestad och Magnus Nygren hoppas få jubla åt en ny poänggivande spelmodell i vinter. Arkivbild.

Färjestad har tappat fästet som svensk ishockeys stormakt.Därför är det dags för ett systemskifte i Karlstad – och det är tveksamt om nästa generations spelmodell håller för ett långt SM-slutspel redan till våren.– Rom byggdes inte över en natt och det gör inte de här förändringarna heller, säger lagkaptenen Magnus Nygren.

Färjestad kan luta sig mot ett imponerande facit de senaste 20 åren. Sedan 1997 har Karlstadlaget tagit sig till SM-final åtminstone vart tredje år. Det har blivit sex guld och mellan 1997 och 2006 var FBK i final åtta gånger av tio.

Men kanske har klubben tagit det väl lugnt och tittat för mycket på historien de senaste åren. Helt klart är att Färjestad har insett att det krävs något nytt för att försvara ställningen i toppen av svensk ishockey.

Det välprövade och länge så framgångsrika styrspelet räcker inte längre till.

– Det går för fort. Spelet är så aggressivt och alla är extremt vältränade. Det finns ingen chans att hänga med om du står och vickar på arslet i mittzon, säger Magnus Nygren.

Inte nog fysiska

Lagkaptenen menar att insikten om att Färjestad var på väg att bli frånsprunget har funnits en tid – men att spelarmaterialet inte hållit för den nödvändiga renoveringen.

Kanske har det också tagit emot att ändra på något som fungerat så bra.

– Man kanske hittar olika förklaringar till att det borde ha funkat och då tar processen längre tid. Sedan har det inte funnits fysik på tillräckligt många gubbar i laget för att spela ett sånt (fartfyllt) spel. Det har inte gått att ändra pang bom, säger Nygren.

Den nya Färjestadsmodellen ska slå vakt om den täta defensiven men i anfallszon kommer det att se annorlunda ut.

– Vi vill gå till anfall med mycket högre fart. Det handlar om skridskoåkning och att alla fem är involverade. Att backarna till och med kan vara forwards emellanåt, att de inte vilar som de kanske har gjort tidigare. En totalhockey, säger nygamle tränaren Leif Carlsson.

Inte konsekventa

Carlsson ledde Färjestad till final 2014, förlust med 0–4 mot Skellefteå, och om inte den framgångsrika sviten ska spricka måste han göra det igen i vår.

Han tvekar själv på om laget kommer att vara redo.

– Jag skulle vilja säga att vi har kommit en bit på väg men vi har givetvis en lång väg att vandra innan det blir stabilitet i det. I CHL har vi kanske gjort rätt 60-70 procent av tiden. Sedan har vi inte varit konsekventa och det är dit vi måste komma. Det kanske tar hela året innan vi är där i 60 minuter. Om vi kan vara med och utmana redan i år, det måste säsongen få utvisa.

För Carlsson är Färjestad fortfarande en storklubb – ett faktum som ska göra det enklare att utmana om guld igen.

– Föreningen är stabil, har mycket att stå på och en mycket stark intern vilja att ta sig tillbaka. Organisationsmässigt är vi fortfarande en stormakt, säger FBK-tränaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset