En video som visar en "kanadensisk journalist som totalt krossar en mainstream-reporter om vad som faktiskt sker i Syrien" har fått stor spridning.
En video som visar en "kanadensisk journalist som totalt krossar en mainstream-reporter om vad som faktiskt sker i Syrien" har fått stor spridning.

Utåt sett beskrivs Facebooksidan ”In the now” som en "global digital plattform" för "heta nyheter serverade med ett leende". Sidan är dock egentligen ett projekt från RT, som finansieras av den ryska staten och ofta anklagas för att vara en direkt propagandakanal.

Du har förmodligen sett In the Nows videor i ditt flöde. De kan handla om att någon lagt upp Donald Trump-videor på porrsidan Pornhub eller om en ny tokig pryl som ska göra det lättare för dig att raka dig. Flera av videorna har hundratusentals visningar. Detta varieras, på In the nows Facebooksida, webbsida och Youtubekanal, med mer formella nyheter.

LÄS MER: Jack Werner: Hatisk propaganda sprids sällan av vanliga medborgare

Det är de mer formella nyheterna som framför allt har fått stor spridning. Tidigare i veckan la In the now upp en video som visar de tre män som häktades i Uppsala för den misstänkta och omtalade våldtäkt som sändes live på Facebook.

En annan video som fått stor spridning och över tre miljoner visningar visar en ”kanadensisk journalist som totalt krossar en mainstream-reporter om vad som faktiskt sker i Syrien”. Videon visar den kanadensiska journalisten Eva Bartlett när hon i ett tal till FN påstår att Syriens hårt kritiserade val 2014 visar att det syriska folket ”överväldigande stödjer” diktatorn Bashar al-Assad, som vann 88 procent av rösterna. Både EU och USA dömde ut valet som illegitimt.

Bartlett påstår också att 2016 års Right livelihood-prisatagare, den västfinansierade frivilligorganisationen ”De vita hjälmarna” är en propagandamaskin och ”återvinner” barn de påstår sig ha räddat, ett uttalande brittiska Channel 4 kritiserat. En annan artikel på In the nows webbsida ställer sig frågan om Dalai Lama egentligen är en CIA-agent.

Någonting som dock inte framgår, varken på In the nows sociala kanaler eller på webbsidan, är att In the now drivs av RT, tidigare Russia Today, ett ryskt tv-nätverk som finansieras av den ryska staten och som ofta kallas för en propagandakanal.

Som Columbia journalism review skriver grundades RT ursprungligen 2005 av den ryska staten som ett projekt för att förbättra bilden av Ryssland utomlands. Även om RT själva inte anser sig vara styrd av den ryska staden anklagas nyhetskanalen oftare än sällan för att sprida propaganda och desinformation.

Till Buzzfeed medger RT att In the now drivs av dem.

”Projektet, som började som en del av RT:s tv-plattform blev till slut ett separat varumärke eftersom skaparen Anissa Naouai ville utforska ett mindre formellt, digitalt format. Även om RT inte stödjer alla åsikter som sprids på plattformen uppskattar vi alltid Anissas bidrag till diskussionen.”, skriver RT i ett uttalande.

LÄS MER: Rysk kritik mot svensk ”propaganda”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik Ryssland