Forskare i Japan har uppfunnit en ny kamerateknologi som innebär att de kan ta en biljon bilder i sekunden. Det betyder att kameran är tusen gånger snabbare än dagens höghastighetskameror.

1 000 000 000 000. Så många bilder i sekunden kan du ta med den nya kameratekniken STAMP, som utvecklats på Tokyos universitet.

Kameran, som för närvarande finns i prototyp, kan idag visserligen bara ta sex bilder i rad. Men förhoppningen är att kameran till slut ska kunna ta 100 bilder i rad.

Kameran är dock inte tänkt att användas av privatpersoner, men kan innebära enorma framsteg i forskning som undersöker otroligt snabba fenomen, som fasövergångar när till exempel vatten smälter från is till vätska.

– Tekniken har många möjligheter som jag inte själv kan föreställa mig, jag hoppas att fler forskare kommer att bli intresserade av Stamp, säger upphovsmannen Keiichi Nakagawa i ett pressmeddelande.

Utvecklingen av kameran är ett resultat av att Nakagawa själv under sin tid som student önskade att han hade haft en sådan kamera för att studera hur akustiska chockvågor påverkade levande celler.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset