”Stieg Larssons arvingar valde oss”, skriver kapitalförvaltarna Placerum i ny annons. Nu rasar kritiker mot reklamen som kapitaliserar på Lisbeth Salander. ”Det är böckerna som är arvet, inte pengarna”, säger författarens tidigare sambo.

TT

Eva Gabrielsson, Stieg Larssons tidigare sambo, är förvånad över annonskampanjen.

Bredvid de glada medarbetaren på kapitalförvaltningsföretaget Placerum står en typiskt barsk Lisbeth Salander, romanfiguren ur den klassiska Millennium-trilogin. Budskapet: ”Stieg Larssons arvingar valde oss”.

Reklamen handlar alltså om att författarens arvingar blivit delägare i firman. Nu får annonsen kritik.

”Smakfull annons”, skriver en twittrare.

”Är detta ett skämt? Eller på allvar?” frågar en annan.

Att annonsen kunde vara kontroversiell verkar företaget ha förstått i förväg. På sin sajt svarar de själva på frågor som: ”Får Placerum verkligen använda Stieg Larsson romanfigur i sin reklam?” och ”Varför tillåter de Placerum att använda Lisbeth Salander i kampanjen?”. Men på samma sajt finns dessutom en video som visar hur företagets receptionist sminkas om till Lisbeth Salander.
 

►LÄS MER: Fortsatt kritik mot nya Millennium


Det är Moggliden AB, som drivs av Stieg Larssons pappa och yngre bror, som nu blivit delägare i Placerum. Men Stieg Larssons tidigare sambo, Eva Gabrielsson, som haft en arvstvist med Moggliden, är kritisk till annonskampanjen.

– Jag vet inte. Första Millennium-boken handlar just om folk som försöker placera pengar på smarta sätt, så budskapet stämmer inte riktigt med vad böckerna handlar om. Det är det ena. Det andra är väl att jag inte tycker man ska använda Salander i några annonskampanjer för företag. Det är lite förvånande, säger hon till Metro.

– De säger att det handlar om att förvalta Stiegs arv. Men det är böckerna som är arvet, inte pengarna, säger hon.

Placerum har sett en del av kritiken, men företags vd, Anders Ledin, säger till Metro att det inte är så överraskande.

– Vi tycker det är en rolig grej, en rolig touch på det hela. Det är självklart att hur man än annonserar kommer det att finnas frågetecken kring det, säger Anders Ledin.

Har ni haft några betänkligheter kring att det pågått en ganska omskriven arvstvist?

– Vår målsättning när Moggliden kommer in som delägare är att förränta deras kapital i hans anda. Att pengarna används vidare till väldigt bra saker.
 

►LÄS MER: Stort sug efter Lisbeth Salander

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nöje