James Harrison ses som en nationalhjälte i Australien.
James Harrison ses som en nationalhjälte i Australien.

James Harrison kallas för ”the man with the golden arm”. Det är inte så konstigt med tanke på att hans blod kan ha räddat över två miljoner liv, rapporterar CNN.

Nästan varje vecka i 60 års tid har James Harrison, 78 år, från Australien donerat blod, skriver CNN. Det kan ha räddat livet på över två miljoner människor – och har gett honom smeknamnet ”mannen med guldarmen”.

När James var 14 år tvingades han operera bort en lunga. Efter operationen förklarade hans far att han hade fått blod från en donator, något som räddade James liv.

– Då bestämde jag mig för att bli en bloddonator när jag blev gammal nog, säger han till CNN.

Efter att James Harrison hade donerat några gånger upptäckte läkarna att hans blod kunde vara lösningen på ett dödligt problem.

– I Australien, fram till 1967, dog tusentals spädbarn varje år, läkarna visste inte varför, säger Jemma Falkenmire, från Australian Red Cross blood service, till CNN.

Med hjälp av James Harrison ovanliga antikroppar i blodet utvecklade läkare injektionen immunglobulin anti-D. Något som motverkar att antikroppar i den gravida kvinnans blod förstör fostrets blodceller, enligt en läkare som Metro har varit i kontakt med.

– Mer än 17 procent av kvinnorna i Australien är i riskzonen, så James har hjälpt till att rädda många liv, säger Jemma Falkenmire.

James Harrison har fått ta emot många utmärkelser för sina insatser och ses som en nationalhjälte. Men trots att han har donerat blod tusentals gånger har han aldrig sett på när nålen sticks in i armen.

– Jag klarar inte av att se blod och känna smärtan, säger han till CNN.

►LÄS MER: Teddy levde bara i 100 minuter – men räddade ett liv

►LÄS MER: Katt räddade livet på spädbarn – hyllas över världen​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset