Billie Joe Armstrong och hans Green Day är aktuella för en ny svensk festival – som ska gå av stapeln samtidigt som Peace & Love. 
Billie Joe Armstrong och hans Green Day är aktuella för en ny svensk festival – som ska gå av stapeln samtidigt som Peace & Love. 

Rammstein, Green Day och Avicii ska locka publiken till den nya Norrköpings-festivalen. Uppstickaren blir en allvarlig utmanare för Borlänges krisande Peace & Love.

I går presenterade Hultsfredsarrangörerna FKP Scorpio sina planer för en festival vid Bråvalla flygfält i Norrköping nästa sommar. Förhandsspekulationerna kring de största artisterna visade sig delvis stämma. Det tyska industrimetalbandet Rammstein, punkbandet Green Day och det svenska houseundret Avicii blir dragplåster till satsningen som fått namnet Bråvallafestivalen.

Det lär behövas eftersom FKP Scorpio siktar på att  locka upp till 40 000 besökare det första året.

Det finns många anledningar till att det stora tyska företaget lägger en festival i just Norrköping. Staden ligger mitt i södra Sverige, med hälften av landets befolkning inom 20 mils omkrets. Norrköpings kommun har också valt att aktivt stödja satsningen med drygt 1,3 miljoner om året under en treårsperiod. 

För Avicii blir det den enda spelningen i Sverige under 2013 och han spelar under festivalens sista dag.

Green Day är inbokat att spela på fredagen. Billie Joe Armstrong och hans mannar släppte nyligen plattan ”Uno” som är det första av tre planerade albumsläpp det kommande året. 

Bråvallafestivalen hålls den 27–29 juni, vilket är samma helg som den krisande festivalen Peace & Love i Borlänge. 

– Det beror helt enkelt på att de här stora artisterna ville ha den helgen. Vi har varit i kontakt med Peace & Love för att prata om ett samarbete tidigare, men det blev ingenting av det, säger FKP Scorpios Folkert Koopmans.

Men Peace & Love-festivalens arrangörer verkar inte överdrivet oroade över den nya konkurrensen. 

– Vi har ingen åsikt om detta. Det är möjligt att det kan vara negativt för oss att det är samma dagar men det återstår att se hur det påverkar. Vi anpassar oss efter de förutsättningar som finns. Det är så vi jobbar, säger Ronny Mattsson, presschef på Peace & Love, till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset