Mycoplasma genitalium ger liknande symtom som klamydia men är betydligt snällare

KÖNSSJUKDOMAR. Kanske är det namnet som gör Sveriges ”nyaste” könssjukdom så okänd. Mycoplasma genitalium smittar via sex och kan ge ungefär samma symtom som klamydia: sveda och flytningar.
– Det är väldigt ovanligt att folk frågar om den. Det är ingenting man oroar sig för eller känner till, säger Metros sexexpert Maria Bergström.
– Av dem som har de här symtomen har ungefär 40 procent klamydia. En stor andel av de okända fallen består av mycoplasma genitalium, säger Peter Lidbrink, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Trots likheterna är mycoplasma genitalium betydligt snällare än klamydia. Allvarliga komplikationer som äggledarinflammation och utomkvädeshavandeskap verkar inte vara lika vanligt.
– Även om det är svårt att nu exakt veta hur allvarlig mycoplasma genitalium är så kommer det fram mer och mer data som säger att det är väldigt väldigt sällsynt att man får några bestående skador, säger Peter Lidbrink.

Läkare har känt till sjukdomen sedan 1980, men exakt hur många som är drabbade vet man inte. Studier från 1990-talet visar att ungefär 10 procent av dem som sökte till Huddinges venerologiska mottagning hade klamydia och 5 procent mycoplasma genitalium. En orsak till att den ändå är så okänd är att testtekniken saknas på många laboratorier i landet. Men tekniken utvecklas och finns på allt fler mottagningar. Om du har fått behandling för klamydia och symptomen är kvar är chansen stor att du drabbats av mycoplasma genitalium.
– Och då är det bra om man kan ta ett test så att man vet exakt vad som ska behandlas och kan få rätt kur, säger Peter Lidbrink.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset