Under de senaste dagarna har flera internationella och svenska medier spridit en video som påstås visa en ”havsman” som lyfts upp ur en polsk sjö. Men Viralgranskaren kan nu avslöja att videon egentligen är en marknadsföringskampanj för en festival i Warszawa.

”Mystisk varelse hittad vid sjö i Polen Alla undrar: Vad är det?”. Så lyder rubriken till en video som nyligen publicerades av Expressen tv. Videon har tidigare publicerats av Mirror, The Sun, Unilad, The Inquisitr, Daily Star och Metro.co.uk.

I videon syns vitklädda personer lyfta upp en kropp ur vattnet, en kropp som sedan visar sig ha en fisksvans. Videon publicerades ursprungligen på Youtube av ett polskt konto som i inlägget länkade till en webbsida. På Youtube har videon vid skrivande stund drygt 870 000 visningar.

► LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte flyktingar under andra världskriget


Går man in på webbsidan finner ser man att den tillhör den polska festivalen Nowi Warszawiacy, ”Nya Warszawa”. På webbsidan beskrivs hur festivalens syfte är att ta reda på vad som egentligen utgör stadens identitet under 2010-talet.

När Viralgranskaren kontaktar Karolina Szymańska, som är pr-ansvarig för festivalen, kan hon bekräfta att videon är deras och att det rör sig om en marknadsföringskampanj.

– Jag kan bekräfta allt, säger hon till Viralgranskaren.

Samma sak bekräftas även av Warszawas museum som är en av arrangörerna till festivalen.

Uppdatering: sedan Viralgranskaren avslöjade att klippet var en pr-kupp har Expressen ändrat beskrivningen av sin video.
Så här såg sidan ursprungligen ut.

► LÄS MER: Nej, muslimer kräver inte att Tyskland ska stoppa Oktoberfest
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset