Sinfoniettan i Västerås konserthus blev till slut kvar, men musikerna tvingades gå ner i tjänstgöringsgrad från 60 till 50 procent. Pressbild.
Sinfoniettan i Västerås konserthus blev till slut kvar, men musikerna tvingades gå ner i tjänstgöringsgrad från 60 till 50 procent. Pressbild.

Glädjande, även om mer pengar behövs. Så kan reaktionerna sammanfattas på regeringens höjning av anslaget till den regionala kulturen med 30 miljoner kronor årligen under fyra år.

– Det visar ju att de har lyssnat, sedan är det klart att vi önskar att man vågade göra en ännu högre höjning, men man får välja sina gnäll, säger Nina Björby, (S) ordförande för Regional Musik i Sverige, tillika kulturberedningens ordförande i region Västerbotten.

I budgeten som presenteras på tisdag nästa vecka höjer regeringen anslaget till den så kallade kultursamverkansmodellen med 30 miljoner kronor årligen under 2017 till 2020. I dag avsätter staten 1,2 miljarder kronor till regional och kommunal kultur, och den posten får nu ett sammanlagt tillskott på 120 miljoner kronor.

– Jag har lyssnat väldigt noga, och så mycket kan jag säga att när vi presenterar budgeten kommer det att bli tydligt att vi menar allvar när vi säger att Sverige behöver mer kultur till alla i hela landet, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Arbetstid

De regionala kulturens företrädare och politiker har dock efterlyst mer än det dubbla. Musikerna i Västerås Sinfonietta har tvingats gå ner i arbetstid och Värmlands museum har sagt upp personal motsvarande sju heltidstjänster för att ta två exempel på läget.

Även länsteatrarna brottas med ekonomiska problem. På Norrbottensteatern avgick chefen Karin Enberg i protest mot utebliven finansiering.

– Vi är glada för de här 120 miljonerna men vårt mål ligger på en mycket högre nivå. Det är viktigt att betona att vi vänder oss inte bara till kulturministern utan även till de andra departementen. Vi ser kulturens roll i samhällsutvecklingen som mycket bredare, säger Linde Sjöstedt, vd för Länsteatrarna.

"Steg i rätt riktning"

Yvonne Hagberg, S-politiker från Oskarshamn och ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd, ser höjningen som "ett steg i rätt riktning":

– Jag är positivt överraskad, även om det är klart att vi alltid önskar mer. Vi har ju sett hur anslaget har minskat eftersom uppräkningarna har varit lägre än kostnadsökningarna.

Kulturminister Bah Kuhnke menar att den regionala kulturen även får del av de 10 "välfärdsmiljarder" som regeringen anslår till regionerna.

– Vi får vi kämpa regionalt om dem. Men det är lite att blanda äpplen och päron, det ena är pengar till regionerna, det andra är direkta pengar till kulturen, säger Nina Björby.

Anders Wiklund/TT
Alice Bah Kuhnke (MP) och regeringen höjer anslaget till den regionala kulturen. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset