Det är sista veckan i augusti. De dagarna på året då en oproportionerligt stor del av svenska folket tittar sig omkring på sin arbetsplats och verkligen ifrågasätter sina livsval. Men sitter i lunchrummet och gnuggar tinningarna bredvid en mellanchef som försöker slå sig in i Per Morbergs kokbok med paradrätten ”instagrammade kantareller” och som ägnade sommaren åt att lyssna på Richard Bransons självbiografi och nu har ”huvudet fullt av idéer!”. Herregud. Ska du komma här och ta initiativ nu? I våras fanns det 15-åriga emos som var lättare att connecta med än du men nu vill du plötsligt ha ”fler krukväxter” och sätta alla skrivbord i en ring så att vi ska ”se varandra! Som människor!”. 

Vem det än är som inte har skrivit in i Arbetsmiljölagstiftningen att mellanchefer inte borde få ha idéer innan första oktober gör faktiskt fan inte sitt jobb.

Tyvärr har man alltid en annan kollega som överlyckligt utbrister ”JA!!!”. Den positiva sorten. En sån som kramas och ler mot folk. En sån man bara vill kasta spädbarn och kattungar jättejättehårt på tills hon myser ihjäl sig. (Jag har alltså ingen direkt statistik på kattungarna, men jag är rätt jäkla säker på att antalet obduktionsrapporter om offer som ”tycks ha bragts om livet med någon form av fluffigt objekt” har sin definitiva peak just nu.) Jag vill absolut inte vara otrevlig här, men om du är g-l-a-d för att komma tillbaka till jobbet efter semestern så är du samma typ av människa som säger att du ”aldrig blir bakfull”. 

Och det är som att komma ut från ett gym utan att vara svettig. Då är det fan du som har missförstått vad det var meningen att du skulle göra.

Varenda en av de här dagarna är som att vakna i ett varmt tält på midsommardagen av att en medelålders kvinna i sparkdräkt hoppar i ens sovsäck och vrålar ”ZUMBA” i ansiktet på en. Man får ge biologin att det i alla fall var begåvat att ta den tiden på året då man verkligen bara går runt och har huvudvärk och vill att folk ska hålla käften med den tiden på året då ens livsvilja är alldeles för låg för att man faktiskt ska orka göra något åt det.

Och då föreslår mellanchefen att vi ska åka på ”kickoff”. Verkligen? Du tycker att det här verkar vara en lämpligt tidpunkt att ge oss sprit och varsitt paintballgevär? Jag är lite tveksam. Jag vill liksom inte på minsta lilla sätt bagatellisera historien, jag säger bara att det kanske inte b-a-r-a är en slump att såväl General Titus ödeläggelse av Jerusalem, Sovjets nerskjutning av ett amerikanskt passagerarplan mitt under kalla kriget, orkanen Katrina, Jack the Rippers första mord och Hitlers invasion av Polen allihop skedde mellan den 27 augusti och den 1 september.

Första veckan efter semestern är jobbig för alla.

+ Brittisk monarki
Prins Harry av Wales, tidigare mest känd för att ha gått på maskerad klädd som nazist, blir fotograferad medan han visar snoppen under ett parti strippbiljard.


Svensk monarki
Neeej, jag säger verkligen INTE att Prins Daniel, hertig av Västergötland, borde göra samma sak. Jag säger bara att jag tror att debatten om underhållningsvärde i relation till apanaget hade varit betydligt mindre då.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset