Kan det här vara den fulaste varelse som någonsin fiskats upp?
Kan det här vara den fulaste varelse som någonsin fiskats upp?

Den liknar något ur en AIien-film, men i själva verket är denna sällsynta varelse en trollhaj från havets djup.

SWNS.com
Vad vet man om dessa hajar är att de lever djupt nere i havsdjupet, upp till ca 900 meter, och är sällan fångas av människor. Det här är det fjärde exemplaret som någonsin inkommit till Australian Museum i Sydney.
SWNS.com
Mark McGrouther, chef för fisksamlingen vid Australian Museum tillsammans med trollhajen.

Trollhajen, vars vetenskapliga namn är Mitsukurina owstoni, är en av de mest sällsynta och mest uppseendeväckande hajar som någonsin upptäckts.

Lite är känt om "alien från djupet", som den skämtsamt kallats, men just detta exemplar fångades av en yrkesfiskare utanför Eden, New South Wales i januari.

Nyligen skänktes den till Australian Museum i Sydney. Det ska vara den fjärde trollhajen att någonsin förvärvas av museet.

– Det mest fantastiska med dem är deras otroliga käkar, säger Mark McGrouther, chef för fisksamlingen vid Australian Museum, till The Independent.

Vad man vet om denna skrämmande men fascinerande varelse är att de lever långt nere i havsdjupet och ibland tar sig upp till mellan 300 och 900 meters djup. Dess utmärkande, långa nos är täckt av porer som kan plocka upp elektriska pulser från krabbor, bläckfiskar och andra potentiella bytesdjur.

I ett videoklipp i The Independent visar McGrouther upp den hajen och förklarar orsaken till dess minst sagt säregna utseende och hur den angriper och äter sitt byte i det vilda.

Hajen kommer nu att hållas på museet och vara en del av framtida forskning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset