Sebastian Larsson och Sverige räckte inte hela vägen mot Tyskland. Men vägen till slutspel ligger fortfarande öppen.
Sebastian Larsson och Sverige räckte inte hela vägen mot Tyskland. Men vägen till slutspel ligger fortfarande öppen.

När Tysklands Toni Kroos avgjorde lördagens match mot Sverige kändes det tungt. Men faktum är att Blågult har en bra chans att ta sig vidare ändå – här är förutsättningarna.

Sverige höll 1-1 mot Tyskland fram till matchens allra sista minut. Då skruvade Real Madrid-stjärnan Toni Kroos in bollen i krysset och avgjorde matchen – 2-1 till tyskarna.

En blytung förlust för Janne Anderssons landslag.

– Detta är en av de tyngsta förlusterna man någonsin har varit med om, säger mittfältaren Sebastian Larsson, till Göteborgs-Posten.

”Vi har det i egna händer”

Men vi ska inte gräma ner oss allt för mycket. När Sverige på onsdag ställs mot Mexiko i den tredje gruppspelsomgången är förutsättningarna glasklara: Vid seger är Blågult klart för åttondelsfinal.

– Vi har det i egna händer. Det scenariot hade vi tagit på förhand, inför VM, säger Robin Olsen till Sportbladet.

Faktum är att Ola Toivonens mål mot Tyskland kan väga oerhört tungt för Sverige. Hade Blågult lämnat matchen mållöst hade det krävts seger med minst två mål mot mexikanerna. Nu räcker det med en uddamålsseger, oavsett hur det går mellan Tyskland och Sydkorea.

Trots förlusten kan Ola Toivonens 1-0-mål mot Tyskland visa sig bli avgörande.

Då hamnar Sverige och Mexiko på samma poäng och exakt samma målskillnad. I det läget är det inbördes möten som avgör, och då går Sverige alltså förbi Mexiko i och med segern.

”Seger som gäller”

– Den här förlusten får man ta med kinden, ta smällen, stå upp och sedan gå vidare och fokusera. Vi vet vad som gäller och det är en seger, inte med flera mål utan en seger. Vårt slutspel börjar i match tre nu istället för i match fyra. Det gör jätteont just nu men det är bara att skaka av sig och gå vidare även om det gör rejält ont, och inte bara för oss. Alla fans som stöttar oss här och alla där hemma som hoppas, det blir en kollektiv jättebesvikelse på något sätt, men det lever. Det är inte kört och utslagsrundan börjar för oss på onsdag, säger Sebastian Larsson.

Skulle Tyskland mot förmodan förlora mot Sydkorea räcker det för Blågult att spela oavgjort mot Mexiko. Om Tyskland och Sydkorea kryssar kan ett svenskt kryss också räcka till avancemang, men då måste man göra fler mål mot Mexiko än vad Tyskland gör mot Sydkorea.

Mexiko-Sverige och Sydkorea-Tyskland avgörs samtidigt, 16.00 på onsdag i SVT:s kanaler.

Det här avgör om två eller fler lag slutar på samma poäng

1. Målskillnad
2. Antal mål gjorda
3. Poäng i matchen/matcherna mellan de berörda lagen
4. Målskillnad i matchen/matcherna mellan de berörda lagen
5. Antal mål gjorda i matchen/matcherna mellan de berörda lagen
6. Fair play-poäng
7. Lottdragning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset