Jörgen Eklunds och Kaj Lindecrantz kläder känner av hur du mår.
Jörgen Eklunds och Kaj Lindecrantz kläder känner av hur du mår.

KTH-forskarna Jörgen Eklund och Kaj Lindecrantz har utvecklat smarta kläder – som ska motverka stress och skador på jobbet.

Fysiska smärtor och psykiska problem – som stress, depression och sömnsvårigheter – blir allt vanligare i arbetslivet. Därför har Jörgen Eklund och Kaj Lindecrantz, forskare på KTH, arbetat med att ta fram kläder som kan mäta hur du mår.

– Alternativet som finns i dag är att en utbildad ergonom eller sjukgymnast gör observationsstudier. Då måste en person följa med under stora delar av arbetsdagen, säger Jörgen Eklund.

Enligt honom är det enklare och billigare att göra automatiska mätningar med deras kläder.

– Dessutom får man en bättre exakthet med sådana här mätningar, säger Jörgen Eklund.

Det är sensorer och elektroder i kläderna som mäter puls, hjärtfrekvens, muskelaktivitet, stress och andra saker. När man sedan analyserar informationen kan arbetsmiljön utvärderas – och förbättras.

– Det finns liknande kläder inom idrottssammanhang som kan mäta hjärtfrekvens och lite sådant. Men vi har andra utvärderingskriterier, säger KTH-forskaren.

Ungefär var fjärde kvinna och var femte man hade fysiska eller psykiska besvär som orsakats av arbetet under 2014, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.

Med de smarta kläderna hoppas Jörgen Eklund och Kaj Lindecrantz kunna motverka dålig arbetsmiljö. Det kommer att finnas olika klädesplagg att använda, exempelvis underställ, vantar och t-shirts.

►LÄS MER: Sakerna på jobbet som gör dig stressad – och till och med sjuk

►LÄS MER: Med hans smarta skor slipper barnfamiljer köpa nya varje år

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset