Det var det minst spektakulära förslaget om studentbostäder på Gärdet som gick hem bäst. 2 Karsman Arkitekters idé om ”Mötesplats för alla” vann Metros och Fastighetsägarna Stockholms årliga idétävling.

Urban Brådhe

Arkitektbröderna Karsman letar upp läget för sitt prisvinnande bygge på Gärdet. – Vår tanke var också att lämna kvar så mycket av det gröna som möjligt i området, säger Jan Karsman  .

– Tänka sig, vad spännande, säger en lite förvånad Jan Karsman när han får beskedet om att hans arkitektkontors förslag fått flest röster. 

2 Karsman Arkitekters idé är att bygga en grön mötesplats, där studentlägenheter kombineras med kommersiella ytor i bottenvåningen av ett ekologiskt hus.

– Det vinnande förslaget nyttjar läget på Gärdet på ett spännande sätt. Den nära kopplingen till den gröna, öppna ytan gör att byggnaderna smälter väl in i den känsliga miljön. Idén på en mötesplats här är inte helt ny, även om utformningen i förslaget är nytt, och det är uppenbart att stockholmarna gillar den tanken, kommenterar Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna Stockholm.

– Jag tror att folk gillar att det inte tar plats. Vår tanke var också att lämna kvar så mycket av det gröna som möjligt i området. Det ligger väl också i tiden, menar Jan Karsman. 

Hur går ni vidare med det här förslaget? 

– Det är ju ett debattinlägg. Gärdet uppfattas ju
ibland som lite heligt, men det är lite kul att folk faktiskt ser att det finns en potential att utveckla och förändra det till en viss del.

Fast det lär dröja. Gärdet är en del av Nationalstadsparken och där råder det stränga restriktioner, något som exploateringsförespråkare kritiserat eftersom det anses hämma Stockholms tillväxt.

– Det största problemet med studentbostäder är annars kostnaderna. Man måste komma till insikt och förändra regelsystemen.

Alla fyra förslag som tävlat kommer att presenteras på Business Arena, mässan för fastighetsbranschen, som äger rum på Stockholm Waterfront i dag och i morgon.

Annelie vann en elcykel

Annelie Lindell från Strängnäs vann en elcykel efter att ha röstat på 2 Karsman Arkitekters vinnande förslag.

Det blir en välkommen present till hennes 26-årsdag om en dryg månad.

– Jag röstade på det som jag tyckte var snyggast. Och så tycker jag det behövs fler studentbostäder, säger hon.

– Själv har jag nog pluggat färdigt. Just nu söker jag jobb. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset