Studenterna Thomas Pryor och Navid Azodi vid University of Washington.
Studenterna Thomas Pryor och Navid Azodi vid University of Washington.

Två studenter har uppfunnit handskar som ska revolutionera kommunikation mellan döva och hörande. Genom att översätta handledsrörelser till tal ska även de som inte kan teckenspråk kunna kommunicera med döva.

Studenterna Thomas Pryor och Navid Azodi vid University of Washington har uppfunnit ett par handskar som ska klara att översätta teckenspråk till engelska. 

►LÄS MER:  Experten visar: Så lär du dig teckenspråk

De smarta handskar som duon designat kallas SignAloud och ska göra det möjligt att kommunicera med en döv person även om man själv inte kan teckenspråk. Sensorer i handskarna känner av hur handen och handleden rör sig och skickar sedan information via bluetooth till en dator som tolkar och översätter till engelska ord.

– Vår övertygelse är att kommunikation är en grundläggande mänsklig rättighet, så vi bestämde oss för att göra det mer tillgängligt för en större publik, säger Thomas Pryor till University of Washington.

►LÄS MER:  Patrik och Mikaels uppfinning blev en succé – här är deras tips

De ungaa uppfinnarna har precis fått ta emot ett stipendium från universitetet MIT på 10 000 dollar för sin innovation. Nu vill de ta steget längre och hoppas att handskarna ska kunna vara vardagshjälp för de människor runt om i världen som har teckenspråk som första språk.

–  Våra handskar är lätta och kompakta. De är tillräckligt ergonomiska för att använda som en vardagspryl, på samma sätt som många använder hörapparater och linser, säger Thomas Pryor till univeritetet.

Pryor och Azodi planerar på att bygga en mobilapp för att handskarna snart ska kunna användas enkelt i vardagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik