Didier Deschamps. Arkivbild.
Didier Deschamps. Arkivbild.

VM-kvalmatchen mellan Frankrike och Sverige på fredag kommer att inledas med en tyst minut för att hedra minnet av offren för terrorattentaten i Paris för ett år sedan.– Det har gått ett år nu men ingen kan glömma det, säger förbundskaptenen Didier Deschamps till Aftonbladet.

Årsdagen för attentaten den 13 november 2015 kommer att högtidlighållas i hela Frankrike under hela helgen. Då, för ett år sedan, var träningslandskampen mot Tyskland på Stade de France ett av målen och tre självmordsbomber utlöstes runtom arenan.

– Det var först efter slutsignalen som man berättade för oss vad som hänt. Då hade vi telefoner och tillgång till tv. Det var smärtsamma timmar som följde, många i laget hade sin familj i Paris. Fotbollen blir väldigt sekundär i sådana sammanhang. Det finns ett före och ett efter matchen mot Tyskland, säger Didier Deschamps, i en intervju med Aftonbladet.

Förutom bomberna vid Stade de France attackerades flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor dödades. Anfallaren Antoine Griezmanns syster befann sig på Bataclan, men överlevde. Mittfältaren Lassana Diarra förlorade en kusin i terrordåden.

Deschamps tror ändå inte att spelarna kommer att påverkas negativt av minnena.

– Jag kan ju inte gå in i deras hjärnor och bestämma, alla får göra det som passar dem. Man hanterar det här på olika sätt, det är inte alltid den som gråter mest som är mest ledsen. Det här kommer att vara en stund före avspark, sen lägger vi all fokus på matchen, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset