En av Unga Stations återkommande aktiviteter är deras julfirande – hit kommer de som av olika anledningar hamnat utanför samhällets eller släktens gemenskap.
En av Unga Stations återkommande aktiviteter är deras julfirande – hit kommer de som av olika anledningar hamnat utanför samhällets eller släktens gemenskap.

Julfirandet man möter i reklam och på sociala medier står i bjärt kontrast till mångas verklighet under december. För de som har minst i vårt samhälle blir julklappar, julmat och vinterkläder ytterligare ett orosmoment, skriver representanter för Stadsmissionens barn- och ungdomsverksamhet Unga Station.

Veckorna kring jul väcker många tankar. Att vi är många som har mycket och som kan fira julen som vi önskar. Men att det även finns många ibland oss som inte har den möjligheten. Vi som arbetar på Stockholms Stadsmissions barn- och ungdomsverksamhet, Unga Station, märker tydligt av detta. De barn och unga som kommer till våra verksamheter liknar alla andra barn och unga. De önskar sig julklappar, mat och att familjen ska må bra. Men deras liv innehåller även annat som till exempel brist på pengar eller en förälder som lider av psykisk ohälsa.

Samhällets exponering av julfirandet, i reklam och sociala medier står i bjärt kontrast till den verklighet som vi dagligen möter. För många väcker julhelgen oro, uppgivenhet och en känsla av ensamhet i stället för glädje.

Som den ensamstående föräldern med två barn och med 9 170 kronor i bidrag – till mat, kläder och fritidsaktiviter. I december ska pengarna även räcka till julklappar, julmat, vinterkläder och att ha barnen hemma på jullovet. Det ska även finnas mat efter julen. En obetald elräkning från november får vänta.

Eller för den familj som bor på ett jourhotell med sina tre barn i ett rum, placerade där av socialtjänsten.

Eller för den 16-åring som är utkastad hemifrån och som inte kan gå hem igen. Socialtjänstens råd är att det går eftersom föräldrarna sagt att de har slutat dricka och att de inte kommer slåss. Den unge tycker inte att någon lyssnar.

Listan med dessa exempel är alldeles för lång.

LÄS MER: Fler lever i fattigdom i Sverige

En återkommande aktivitet vi har på Unga Station är vårt julfirande – hit kommer de som av olika anledningar hamnat utanför samhällets eller släktens gemenskap. Vi firar tillsammans med julklappar, god mat, gemenskap och lek. Men det är svårt för oss att vi inte räcker till för alla som behöver vårt stöd.

Varje dag möter vi dessa barn, unga och familjer som kämpar med sina liv. Förhoppningsvis kan vi förmedla hopp och kraft så man orkar kämpa vidare för att förändra sitt liv– ofta tillsammans med oss. Men det tar tid. Och så länge familjen har stora och akuta behov, som att inte veta om man har tak över huvudet eller mat på bordet nästa vecka, är det en omöjlighet att bryta utanförskapet. Hittills i år har Unga Station beviljat 1 497 barnfamiljer ekonomisk hjälp – men behoven är betydligt större.

Både vi som arbetar och de som deltar är tacksamma för alla er som ger och möjliggör vår verksamhet – och därmed också en jul i gemenskap.

LÄS MER: Debatt: Förorterna blöder – det är dags för regeringen att ta oss på allvar

Vi ser att socialtjänsten får allt svårare att leva upp till socialtjänstlagens mål och intentioner. Tanken med försörjningsstöd, som tidigare kallades socialbidrag, är att det ska vara en tillfällig ekonomisk hjälp – inte att barn och unga skulle tillbringa hela sin uppväxttid i relativ fattigdom.

I dag faller därför ansvaret för akuta insatser i allt större utsträckning på ideella organisationer. I många fall är det även de ideella organisationerna som hjälper barn och unga att ta steget mot att förändra en ohållbar livssituation.

Vi ser oss själva som ett komplement till samhällets stöd och insatser, men har för många barn, unga och deras familjer blivit det enda reella alternativet.

”…och nu är det jul igen!”

Unga Station: Lena Bergstedt, Linda Bröddén, Joanna Cedstam, Inger Ekbom, Malin Fornander, Jessica Forsberg, Hannah Karlsson, Erica Leijonhufvud, Josef Palm, Erica Sandin, Joanna Stassos-Wolf, Camilla Sjöstedt, Magdalena Sjöström, Jenny Säflund, Daniel Söderberg, Annelie Westerberg, Karin Österling

Om debatten

• EU har ett officiellt mått som är relativt för att mäta ekonomisk utsatthet. Måttet innebär att den som har en disponibel inkomst som är lägre än 60 procent av medianinkomsten i landet riskerar ekonomisk utsatthet. I Sverige har andelen ökat under 2000-talet från drygt 8 procent av befolkningen till drygt 14 procent.

• I Sverige lever 234 000 barn i ekonomisk utsatthet.

Drygt en tredjedel av alla som får ekonomiskt bistånd är långvariga biståndstagare.

Rädda barnen, Socialstyrelsen, SCB

Om debattörerna

• Unga Station är Stockholms Stadsmissions hus för barn, unga och deras nätverk. Deras uppdrag är att stärka självkänslan, hoppet och framtidstron hos dem som besöker dem.

• Unga Station erbjuder samtalsstöd och öppen verksamhet sedan år 2010.

• Hittills i år har Unga Station haft 1 699 deltagare som har gjort 8 593 besök.

LÄS MER: Debatt: Välj inte mellan sämre och sämst – välj bort julskinkan helt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset