”Det är för jobbigt att spela i band” I sommar ska Erik Nordström och Mats Norman ge sig ut på vägarna. Bland annat kommer Lilla Sällskapet att spela på Peace & Love, Trästockfestivalen och Putte i Parken.
”Det är för jobbigt att spela i band” I sommar ska Erik Nordström och Mats Norman ge sig ut på vägarna. Bland annat kommer Lilla Sällskapet att spela på Peace & Love, Trästockfestivalen och Putte i Parken.

Det ska vara en duo i år och gärna från samma krets. I dag släpper Lilla Sällskapet debutskivan. Och visst har du sett deras namn – Erik Nordström är med i duon Ansiktet och Mats Norman spelar med Maskinen, där Ansiktets Herbert Munkhammar rappar. 

För två år sedan valde Erik Nordström och Mats Norman, 26, mellan att plugga på Uppsala universitet eller att flytta till Stockholm och satsa på musiken. 

Nu står deras efternamn på dörren till en rymlig trea på Lilla Sällskapets väg i Bredäng och i dag släpps debutskivan ”Om vingarna bär”. 

Bandnamnet Lilla Sällskapet är tagen från deras hemadress.

– Det är för att projektet är förknippat med att vi flyttade hit, säger Mats Norman.

Vid sidan av Lilla Sällskapet är Mats Norman DJ och producent för Maskinen och Erik Nordström utgör ena halvan av Ansiktet. 

En närmare titt på aktuella duor visar att samma personer är med i flera tvåmannaprojekt. 

Att musiker satsar på mindre projekt i stället för att bilda band förklarar Lilla Sällskapet så här:

– Det är för jobbigt att spela i band, säger Erik Nordström.

– Det är så smidigt att vara två stycken, fyller Mats Norman i. 

Den gemensamma nämnaren för flera duor är att de sjunger på svenska. 

Mats Norman tror att det beror på att artister och band som Oskar Linnros, Veronica Maggio och Maskinen plöjt väg för det. 

– Jag tycker att det är skönt att folk vågar sjunga på svenska. Men det är lite klurigt att skriva låtar på svenska, allt blir så personligt, säger Erik Nordström.

”Om vingarna bär” handlar till stor del om kärlek och i synnerhet olycklig sådan.

– För mig finns det inget mer engagerande tema än det. Texterna är självupplevda i väldigt hög utsträckning. Jag har inga problem med att vara utelämnande, säger Erik Nordström. 

Ansiktet
Består av Erik Nordström och Herbert Munkhammar. Har hittills släppt singlarna ”X” och ”Äckligt”. 

Maskinen
Består av Frej Larsson och Herbert Munkhammar. Släppte nyligen sin andra skiva ”Framgång & efterfrågan”.

Far & Son
Frej Larsson och serietecknaren Simon Gärdenfors rappar under namnet Far & Son. Har gjort låtar som ”Panik” och ”Ciggdansen”.

Norlie & KKV
Utgörs av Sonny ”Norlie” Fahlberg och Kim ”KKV” Vadenhag. Har släppt låtar som ”När jag går ner” och ”Tröjan du hatar”. Debutskivan släpps den 20 augusti. 

Mohammed Ali
Mohammed Anwar och Rawa Ali är Mohammed Ali. Duon släppte sitt första studioalbum ”Vi” förra året.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset