Joakim Larsson, äldreborgarråd, som bjudit in Stockholms hemtjänstpersonal för en inspirationsdag med matlagning tillsammans med fyra mästerkockar.

Vilka kockar deltar?

– Det är prisvinnande kockar (bland andra Fredrik Björlin, kapten för kocklandslaget reds anm)som i samband med Smaka på Stockholm kommer att avsätta en del tid till att utbilda och inspirera hemtjänstpersonal. De här kockarna har deltagit i flera tävlingar, bland annat en kocktävling som handlar om just mat inom äldreomsorgen. 

Blir det gåslever och tryffel för hela slanten efter det här?

– Nej, men det är faktiskt otroligt spännande. De rätter som lagas i tävlingarna, där kostar råvarorna mellan 10 och 20 kronor per rätt. Däremot tillvägagångssättet och hur man hanterar råvarorna gör att det är förstklassig smak på rätterna. 

Det verkar knappt finnas tid att sätta sig ner för att prata med de äldre, hur ska personalen hinna laga coq au vin då?

– Det kanske inte är den typen av rätter det är fråga om för det första. För det andra handlar det om inspiration för att kunna få ett lite bredare utbud. Det är inte rätter som ska ta längre tid än någonting annat. 

Får vi se några äldreboenden i nästa års Guide Michelin?

– Det är inte omöjligt. Vi har ett boende som öppnar nu som en rad kockar är inblandade i. De kommer nog att göra anspråk på att bli kända som en mycket bra restaurang. Men huruvida de passar i ”guiden”, det vet inte jag. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset