Metros matkritiker Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Cyrano.

Cyrano

Betyg 4

När någonting blir en ”kedja”, ett strå av smultron, en samling restauranger med samma koncept och idé, så händer något märkligt. Attraktionskraften minskar och det blir inte lika ”unikt” eller ”sexigt” att besöka restaurangen. Vi människor älskar nämligen när något är ”unikt” och ”sexigt”. Ta exempelvis hamburgaren som har svept som en trend över det gastronomiska landskapet de senaste åren. Helt plötsligt var hamburgaren superhäftig då den kom från en liten vagn serverad ur en än mindre lucka. Eller grillad på en liten restaurang som då inte var förknippad med en kedja som McDonalds eller Burger King.

Hamburgaren i sig kunde vara av liknande kvalitet, omöjlig att skilja från varandra, men den psykologiska effekten av att vara något fristående häftigt avantgardeställe och inte från en gigantisk superkedja är enorm. Möjligtvis antiintellektuell, men enormt effektiv på det mänskliga psyket. Därför är det viktigt att vi restaurangkritiker sätter ned foten när restauranger försöker med dimridåer som inredning i form av ”genuina” produkter (burkar med inlagd frukt brukar vara populärt) i skylten eller marknadsföra sig som naturvinskrog trots att man är fast i kommersiella kontrakt med industriviner. Exemplen i Göteborg är många på humbug-restauranger som lurar både kunder och recensenter. Men även det omvända gäller: det finns kedjor som är lysande, men som får noll uppmärksamhet.

Och Cyrano är ett lysande exempel. På många sätt. För efter hamburger-trenden kom pizza-trenden, i synnerhet vit pizza-trenden. Men Cyrano uppmärksammades aldrig, vilket är väldigt konstigt då de under lång, lång tid bakat fantastiska pizzor av hög kvalitet på ett hantverksmässigt sätt. Men då de ses som delar i en stor kedja (även om dessa arbetar självständigt och inte har så mycket med varandra att göra) faller de mellan stolarna rent medialt.

Och detta är lika antiintellektuellt som att hylla ”cool” och tidsenlig, men totalt tom, barfernissa. Så se detta som en kärleksförklaring och hyllning till Cyrano. Jag äter pizzan Roxanne idag (mozzarella, prosciutto och pesto), men det kunde lika gärna bli en Parisienne eller Trois Fromages. I vilket fall så är det här du hittar landets bästa pizza.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset