Svensk minks vd Johan Dalén uppmanar i sitt svar på min debattartikel ”att inte lyssna på känsloargument”. Jag anser att det inte är något fel på argument som bygger på empati för levande varelser, men vill bemöta felen i hans påståenden.

► LÄS MER: "Lyssna inte på djurrättslobbyns känsloargument"

Det är naturligt att Svensk minks vd försvarar sin lönsamma verksamhet, men faktum är att det finns bild- och filmmaterial som visar den verkliga situationen på farmerna. Bilder där en ser minkar med stora infekterade sår, avlidna minkar i burarna, kannibalism och minkar som har utvecklat stereotypa beteenden.

Johan Dalén talar om vilken öppen organisation Svensk mink är. På sin hemsida uppger Svensk mink att ”Jordbruksverkets veterinärer, utöver Länsstyrelsen oanmälda kontroller, genomför minst fyra besök per år”. Sedan ska farmarna själva skicka in rapporterna till Länsstyrelsen i det område där farmen ligger. När Djurrättsalliansen ringde upp Länsstyrelserna där många av farmerna ligger, hade de tillsammans under 2012 och 2013 fått in en enda rapport, trots att det borde ha kommit in flera hundra.

► LÄS MER: "Djur plågas till döds varje dag – säg nej till päls"

Johan Dalén använder sig av, det av pälsindustrin påhittade, begreppet ”gårdsmink” i syfte att skapa uppfattningen att minkarna på farmerna skiljer sig från minkar i det vilda, och därmed inte behöver utlopp för sina naturliga beteenden. Vad han då förbiser är att minkar importerades till Sverige i början av 1900-talet för att vi skulle föda upp dem för päls. Den så kallade ”gårdsminken” är alltså precis samma vilda djur med behov att simma och leva ensam i sitt kilometerlånga revir.

Flera europeiska länder har redan tagit ställning och förbjudit pälsfarmning på etiska grunder. Det är dags för Sverige att följa efter!

Klara Spidlova

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset