Den 1 december besegrade Adama Barrow Gambias tidigare president Yahia Jammeh i ett uppmärksammat val där Jammeh vägrade ge upp makten. Den 19 januari tillträdde Barrow officiellt som president, och hans reformer har redan fått mycket uppmärksamhet. Bland annat har Barrow lovat att införa pressfrihet i Gambia.

Tidigare i januari kunde Metro berätta om den komplicerade process som följde av presidentvalet som hölls i Gambia den 1 december. Efter valet vägrade Yahya Jammeh, som tog makten i en militärkupp 1994, avgå och Barrow tvingades installeras som president på Gambias ambassad i Dakar i Senegal den 19 januari. Efter att Gambias grannländer intervenerade militält avgick Jammeh till slut den 21 januari, och gick i exil i Ekvatorialguinea.

Den 51-årige Barrow, som har två fruar och är en nykomling i politiken, valdes med löften om att få fart på Gambias ekonomi och ändra valreglerna så att personer inte kunde sitta kvar vid makten för länge. Barrow själv har lovat att bara sitta i tre år som president. Flera av Barrows löften har redan blivit verklighet.

Införde femdagarsvecka

Den tidigare presidenten Jammeh införde en fyradagarsvecka i Gambia, eftersom han ansåg att Gambias muslimska majoritet borde be och socialisera under fredagarna. Det tycker inte Barrow, som nu har återinfört femdagarsvecka. I praktiken är dock femdagarsveckan kortare eftersom arbetsdagarna blir kortare och fredagen blir en halvdag. Arbetsveckan ändras mer specifikt från 40 till 36,5 timmar i veckan. Det rapporterar BBC.

LÄS MER: Presidenten vägrar avgå – vad händer i Gambia egentligen?

Tog bort ordet Islam ur Gambias namn

I december 2015 beslutade Gambias förra president Jammeh att Gambia, där en majoritet av befolkningen är muslimer, officiellt skulle bli en islamisk republik. Gambias namn kom därefter att bli Den islamiska republiken Gambia. Den 29 januari drog Adama Barrow tillbaka den förändringen och Gambia är alltså inte längre officiellt en islamisk republik.

Utlovade pressfrihet och transparens

Gambia har under den före detta presidenten Jammeh gått i en allt mer auktoritär riktning, i synnerhet när det kommer till frågor om pressfrihet. Enligt Reportrar utan gränser hade Gambia Västafrikas sämsta pressfrihet 2015.

Barrow har dock lovat att pressfrihet ska garanteras, rapporterar Al Jazeera. Barrow har också krävt att alla ministrar han utser tydligt ska redovisa alla sina tillgångar innan de tillträder. Detta för att undvika intressekonflikter.

Ska reformera säkerhetstjänsten

Ett av Adama Barrows främsta löften är att omorganisera Gambias fruktade säkerhetstjänst, NIA, som av människorättsorganisationer anklagas för tortyr under Jammehs styra. NIA ska nu byta namn och omorganiseras.

”Lagen ska styra, och det är så det nu kommer att vara”, sa Barrow enligt IB times.

LÄS MER: Shamanistiska sekter och protester – Vad händer i Sydkorea egentligen?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset