"Utmaningen blir att hitta rätt stråk in mot kontrollerna", säger Tove Alexandersson inför tisdagens medeldistans i VM. Arkivbild.
"Utmaningen blir att hitta rätt stråk in mot kontrollerna", säger Tove Alexandersson inför tisdagens medeldistans i VM. Arkivbild.

På tisdagens medeldistans i Tanum ger sig VM-orienterarna ut i sitt rätta element: skogen. Då är det dags för Tove Alexandersson att ge sig in i medaljjakten. Hon stod över helgens sprintlopp inne i Strömstad och satsar nu allt för att ta sitt efterlängtade VM-guld.

– Jag hoppas på det. Men det blir väldigt, väldigt hårt. För att kunna ta den där guldmedaljen krävs det verkligen att man gör i stort sett allting rätt. Det är många som vill ha guldet, säger 23-åringen som varit säsongens stora dominant på damsidan.

Efter sex silver och tre brons i VM-sammanhang tog hon i maj sina första mästerskapsguld när det blev seger i både medel- och långdistans på EM i Tjeckien. Sedan följde Tove Alexandersson upp med en förkrossande seger i sommarens O-ringen där hon var snabbast på alla fem etapperna.

På elva VM-lopp så här långt i karriären har hon aldrig varit sämre än fyra, en fantastisk svit. Men guldet saknas fortfarande.

Trött på guldfrågor

Hon är less på att ständigt bli påmind om det.

– Ja, det är jag verkligen. De två senaste åren har jag haft ganska mycket problem under mästerskapsveckan, vilket har gjort att i stället för att vara i mitt livs form så har det snarare varit en av säsongens sämsta. Nu har förberedelserna än så länge flutit på väldigt bra så jag känner verkligen att jag har mycket bättre förutsättningar nu än vad jag har haft de två senaste åren. Då har jag ändå kunnat göra bra resultat, trots att jag inte har haft de förberedelser jag har velat, säger Tove Alexandersson.

De senaste dagarna har hon tränat lugnt i Bohusterrängen och tror att formen ska vara ytterligare vässad jämfört med när hon vann EM och O-ringen.

Hon ser fram emot att springa sitt första VM-lopp på svensk mark:

– Det är jättekul med VM i Sverige, så jag ser verkligen fram emot att få komma igång och tävla här.

Varierad terräng

Sveriges världsetta tävlar även i torsdagens långdistans och i den avslutande stafetten på lördag, men först handlar det om tisdagens tekniskt krävande medeldistans i Tanum, några mil söder om Strömstad.

Där väntar en varierande terräng med lättlöpta partier uppe på berghällarna men med tuffare löpning i sänkor och nere i skogen. Dessutom gäller det att direkt hitta rätt när man ska passera upp eller ner för de stora stup som finns i tävlingsområdet.

– Utmaningen blir att hitta rätt stråk in mot kontrollerna. Det kan skilja en del i löpbarhet, så det gäller att springa på rätt ställen. Sedan, som alltid, att få kontrollerna på en gång, säger Tove Alexandersson, som känner av guldtrycket men som är övertygad om att hon kan släppa de tankarna när det är dags för start.

– Det är klart att jag vet att det är många som har höga förväntningar på mig, men det gäller att koppla bort det och bara fokusera på det jag själv kan påverka och det är vad jag gör på banan. När jag står vid starten handlar alla tankar om att ha full koncentration på orienteringen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset