Den svenske landslagsläkaren Per "Piggen" Andersson, till vänster, tillsammans med förbundskapten Rikard Grip. Arkivbild.
Den svenske landslagsläkaren Per "Piggen" Andersson, till vänster, tillsammans med förbundskapten Rikard Grip. Arkivbild.

Först Martin Johnsrud Sundby – sedan Therese Johaug.Kritiken från svenskt håll är stenhård efter den nya dopningsskandalen i Norge.

– Det är naturligtvis oförsvarbart när individer i laget åker fast för dopning. Det är beklagligt för organisationen, säger Per "Pliggen" Andersson, läkare i det svenska skidlandslaget.

Anderssons norske kollega Fredrik S Bendiksen – som nu avgått – hävdar att han inte kopplade att clostebol som fanns i läppsalvan som han av storstjärnan Therese Johaug var ett förbjudet ämne.

– Vi måste vara väldigt noggranna med de preparat som vi föreskriver. Jag hoppas att det här leder till att de ser över sina rutiner. Nu har de haft två dopningsfall på kort tid i Norge, säger Andersson.

"Handlat i ovisshet"

Det har inte ens gått tre månader sedan det blev känt att den norske herrstjärnan Martin Johnsrud Sundby stängts av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

– Slutsatsen är att de (Norge) inte har så bra medicinska rutiner i organisationen. I båda fallen verkar de ha handlat i ovisshet. Det finns ett regelverk som alla måste följa, säger den svenske längdskidchefen Johan Sares.

Sares konstaterar att den nya skandalen kommer att få stora konsekvenser för sporten – även utanför Norge.

– Det är inte bra. Det är inte alls bra. Naturligtvis blir det ännu värre när den allra bästa är involverad. Det är en världsstjärna vi pratar om, säger han.

Sares tycker att det är extra märkligt att misstagen gjorts i Norge "som är störst och har de bästa resurserna".

Sares får frågan om de senaste avslöjande i Norge väcker misstankar om huruvida landets stora framgångar kommit på otillåtet väg.

– Ja, frågorna kommer att ställas i alla fall, svarar han.

"Känner mig trygg"

Både Johan Sares och Per Andersson är övertygade om att något liknande inte skulle kunna drabba svenska åkare.

– Jag känner inte alls någon oro för det, säger Sares.

– Jag känner mig trygg med de rutiner vi har. Åkarna har koll på vilka rutiner som gäller. Om man följer dem så ska inte något sådant här kunna hända, säger Andersson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset