Varför ska vi hoppa in i ekorrhjulet om och om igen, när det du själv och eventuella barn kanske egentligen hade mått allra bäst av är att bara hänga tillsammans och kanske chilla framför Netflix? skriver Kitty Jutbring.
Varför ska vi hoppa in i ekorrhjulet om och om igen, när det du själv och eventuella barn kanske egentligen hade mått allra bäst av är att bara hänga tillsammans och kanske chilla framför Netflix? skriver Kitty Jutbring.

Kanske kan det få vara okej att göra max en grej per dag på helgen, och att faktiskt planera in vila och tystnad mellan varven? skriver Kitty Jutbring.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Är det bara jag som känner att livet och framförallt helgen förväntas vara så jäkla top notch hela tiden?

Du ska vara inloggad, uppdaterad, lajkad, delad, uppmärksammad, förverkligad och sedd. Sedd som människa, som partner och som förälder. Både på nätet och IRL.

Det är som att alla bilder som flimrar förbi i flödet på Instagram ”morphas” ihop så att du till slut får en klump i magen och tror att alla andra har allt och gör allt. Du faller ihop där i tvätthögen i soffan i ett tjockt åskmoln av självförakt och misslyckade. Så kommer du tillbaka till jobbet på måndag och undrar ”jaha, var det detta som var helgen, var det detta som var livet?”.

LÄS MER: Därför blir du piggare och gladare av mer dagsljus

Jag tror att så många bara härdar ut i veckorna och liksom lever för helgen. För det är då vi ska göra allt det där vi egentligen vill göra.

Du ska hinna vara världens mest aktiva, grymmaste, mest spontana person som både festar och springer på museum med dina och alla andras ungar. Du ska åka skridskor och ha fixat ekologisk lyxmatsäck. Och hinner ha romantisk date (och helst ligga) med din partner och ändå vila ut tillräckligt för att vara en fräsch nyponros på måndagen. Och då har jag inte ens inkluderat poweryogan, löprundorna och hur snygg du ska vara samtidigt som du gör allt detta.

Tanken har slagit mig att vi egentligen inte fixar vår egen livsstil, att evolutionen inte hänger med oss. Och att hur mycket vi än försöker lura den så blir vi bara utbrända, besvikna och får käka psykofarmaka som tack. Otacksamma, jäkla evolution!

Så – min helg börjar numer på måndagar. Då får jag nämligen sitta still i 12 minuter på en tunnelbana, ensam med bra musik (som inte någon på Barnkanalen gjort) i öronen. Och sen får jag träffa andra vuxna och kanske till och med prata om kreativa saker och äta lunch utan att laga den själv och få sitta kvar på stolen tills jag har ätit upp. Som jag kan längta till måndagar. För den riktiga helgen har blivit ett jäkla monster!

LÄS MER: Har du slutat snusa eller röka? Så lindrar du abstinensen

Jag tänker stå bredvid hjulet och kolla på, jag ska släppa pressen, sänka förväntningarna och bara försöka vara. Med två småkids är det liksom nog med event ändå. Bara en lördagsmorgon med frukost, påklädning och tandborstning kan bli nog så spännande.

Kanske kan det få vara okej att göra max en grej per dag på helgen, och att faktiskt planera in vila och tystnad mellan varven? För varför ska vi hoppa in i ekorrhjulet om och om igen, när det du själv och eventuella barn kanske egentligen hade mått allra bäst av är att bara hänga tillsammans och kanske chilla framför Netflix? Kanske är det inte så himla farligt att göra det? För ingen hinner ändå så mycket som de ger sken av – alla använder filter.

Så fuck it! Du och din helg duger fint som ni är.

Kitty Jutbring, programledare och bloggare

Fakta om debattören:

Namn: Kitty Jutbring.

• Tvåbarnsmamma från Göteborg som bor i Stockholm sedan 2010.

• Bloggar på Mama, programledare på barnkanalen.

LÄS MER: 5 lifehacks som kommer att göra ditt datoranvändande lättare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset