Just nu är jag mitt i processen av att köpa sommarbil och detta innebär inte bara en massa utforskande på Blocket, utan också av de mörkaste skrymslena i min själ. Alla de bilar jag ägt – från en vacker 425-hästars Impala Cab till den senaste kärleken, en lilaflejkad Cadillac Lowrider – har nämligen krossat mitt hjärta.

Att äga en så kallad entusiastbil är som att ha ett förhållande med en dysfunktionell supermodell – visst får man avundsjuka blickar på stan men man är alltid pank och det är bara en tidsfråga innan den bryter ihop igen. Så denna gång har jag lovat mig själv att välja något lite mer praktiskt.

Man kan säga att jag är vad forskarna kallar en "expressionistisk" bilägare som vill bli en ”instrumentell” sådan.

När Cambridge Strategy Center i England analyserade bilförare kom de nämligen fram till att det
huvudsakligen finns dessa båda sorter. En ”instrumentalist” är någon som främst ser bilen som ett transportmedel medan ”expressionisten” ser den som ett uttryck för hans eller hennes personlighet.
Det har alltid funnits vissa motsättningar mellan dessa båda grupper. Expressionisterna tycker att instrumentalisterna är töntar medan instrumentalisterna, i sin tur, tycker att expressionisterna mest använder sina bilar som ”kukförlängare”.

Instrumentalisten köper visserligen ny bil vartannat år, men inte för att han eller hon njuter av det, utan av ekonomiska orsaker. Resten av familjen vet inte riktigt hur detta går ihop, men ifrågasätter inte eftersom instrumentalisten i så fall sitter muttrande framför tv-sporten i timmar.

Trots att instrumentalisten avskyr sportbilar så är han oerhört stolt över det sportpaket han alltid väljer som tillval till den nya bilen. Inget ger honom mer tillfredsställelse än att få prata om GTI:n på sin nya Saab 9-5 kombi.

Dock avskyr instrumentalisten när folk pillar på hans stereo. Det är förarens uppgift, ingen annans, så instrumentalisten daskar de vuxna barnen på fingrarna så fort de sträcker sig för att byta till Mix Megapol. Om de frågar snällt får de dock lyssna på precis vad de vill, för instrumentalisten är, i ärlighetens namn, inte speciellt intresserad av musik.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset