ÖB är tillbaka på jobbet, pigg och arbetssugen. Kanon! Jag gillar Sverker Göranson. Han är modig. Det är minsann inte alla överbefälhavare som törs berätta att de sjukskriver sig på grund av arbetsutmattning. Även om man kan förstå att de säkert går på en och annan mina i det där jobbet. Strax innan han sjukskrev sig sa han dessutom att Sverige bara kan försvara en plats under en vecka. Vilket fick komikern Lasse Karlsson att twittra: ”Sa han vilken vecka? Jag kan vecka 9.” Humor är en stark överlevnadskraft, även på en arbetsplats.

Vi måste kunna skratta åt psykisk ohälsa och inte minst åt oss själva. Men för det krävs att folk känner sig trygga. Jag kan inte låta bli att undra hur han har det på jobbet, ÖB, nu när han är tillbaka. Enligt en undersökning som kampanjen Hjärnkoll har gjort, så vet varannan svensk inte hur de ska agera när en kollega mår dåligt. P å ett sätt kan det tyckas märkligt att folk är så rädda för att prata om psykisk ohälsa. Mer än en halv miljon svenskar käkar antidepressiva varje dag och två miljoner kommer någon gång under sitt liv behöva medicinera mot depression eller utmattning. Det är rätt normalt. Vi borde vara vana. Ändå blir vi ofta helt ställda när någon drabbas på jobbet. 

Som en vän berättade: ”Jag minns när en arbetskompis kom tillbaka till jobbet efter ett självmordsförsök. Alla visste om det, men ingen visste vad vi skulle göra eller säga. Så vi satt helt tysta och stirrade in i datorerna. Det var hemskt.” Om man aldrig pratar om det så vet man inte heller vad man ska säga. Därför har Hjärnkoll nu tagit fram en handledning till kollegor, på samma sätt som man tidigare gett ut en handledning för arbetsledare. Det är ingen rocket science de håller på med, utan sådant som de flesta av oss begriper: En tillåtande attityd och humor på jobbet är bra. Lite uppbackning och mod från chefernas sida är ännu bättre.

ÖB verkar ha klivit ut direkt från en reklamfilm för den här handledningen: ”Det är ett ansvar för varje chef, känner jag att jag inte fullt ut kan lösa uppgiften, då måste jag tala om det för min omgivning och låta någon annan ta över medan jag laddar och tankar. Det är styrkan i en militär organisation att det alltid finns rutiner för det.” Han verkar också ha haft en klok läkare som ordinerade bra mat, sömn och motionerande.  ”Så jag har motionerat varje dag och lyssnat mycket på Bruce Springsteen.”

Men vad säger man då om någon kommer tillbaka till jobbet efter en kris? Tja, ungefär samma som om de hade varit sjukskrivna för cancer eller ett brutet ben: ”Tjenare! Vad skönt att du är tillbaka. Hur mår du? Orkar du jobba full tid, eller börjar du lite lugnt? Vill du ha en kopp kaffe?” Ungefär så. Inget konstigt alls. Det gäller bara att komma till skott.

+ Fullträff Förr eller senare exploderar jag av John Green är det absolut bästa jag har läst på länge. Jag vill köpa in hela klassuppsättningar för högstadiet och bara dela ut. Nu. 

– Ta skydd! Det är skamligt att vi inte har infört ett asylprogram för de afghanska tolkar som riskerar sina liv för svenska militärer. Den striden hoppas jag också ÖB vinner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset