Det sägs att det som finns på sociala medier aldrig försvinner. Inte ens när du dör. Det här är vad som händer med Facebook, Instagram och Twitter om du går bort.

Nu hoppas vi innerligt att du och dina nära och kära lever ett långt liv. Men skulle det värsta hända kan det vara bra att hålla koll på vad som gäller när det kommer till sociala medier.

Facebook

Om du, eller en närstående går bort, går det att stänga ner kontot för alltid, antingen genom att man själv väljer att stänga ner kontot via inställningarna, eller att du väljer en ”efterlevande kontaktperson”. Får Facebook information om att du har gått bort, så tar de då bort kontot.

Men det kan vara så att det ger en viss tröst att kunna besöka en närståendes sida. Då går det även att göra om Facebook-kontot till en minnessida.

För att göra detta behövs det en efterlevande kontaktperson. 

LÄS MER: Levde utan sociala medier i en vecka: ”Lägger ner mycket tid på skit”

Du kan själv välja vem som ska vara din efterlevande kontaktperson på dina inställningar på Facebook, men du måste vara 18 år för att kunna välja en.  

Personen du väljer kan inte logga in på kontot, ta bort eller ändra tidigare inlägg, foton och annat som har delats på din tidslinje, läsa dina meddelanden, ta bort några av dina vänner eller gör nya vänförfrågningar eller lägga till en ny efterlevande kontaktperson på ditt konto.

LÄS MER: Tech-vd jämför sociala medier med cigarettindustrin: Skulle kunna regleras av staten

Men personen kan fästa ett inlägg för din profil, acceptera eller neka nya vänförfrågningar, uppdatera din profilbild och omslagsbild och även begära att kontot ska tas bort helt.

En familjemedlem kan begära att kontot tas bort helt, men behöver skicka in en kopia på ett dödsattest.

Instagram

Även Instagram har valen att ta bort eller göra om sidan till en minnessida. Om någon du vet har gått bort kan du anmäla det till Instagram. En familjemedlem eller vän måste lämna in ett bevis på att personen i fråga har dött. Det kan vara ett dödsattest, en nyhetsartikel eller dödsruna.

LÄS MER: Därför ska du aldrig dela efterlysningar på sociala medier

Kontot kan göras om till en minnessida. Profilen ser precis ut som vanligt, men dyker inte upp i “utforska”. Det går heller inte att ändra något som gillats, bilder eller kommentarer.

Endast en nära familjemedlem kan begära att kontot tas bort. Då kräver Instagram bevis på detta. Du behöver antingen den avlidne personens födelsebevis, personens dödsattest eller ett myndighetsutfärdat bevis på att du är laglig företrädare för den avlidne personen eller dödsboet.

Twitter

Endast en närstående familjemedlem kan begära att Twitter inaktiverar den avlidnes Twitterkonto. Familjemedlemmen behöver då skicka en kopia på sitt id, samt ett dödsattest.

LÄS MER: Karriärcoachen: Så hanterar du dina kollegor i sociala medier

Youtube/ Gmail

Även Google kräver ID och dödsattest från en närstående familjemedlem för att kunna ta bort kontot. Det går även att själv använda tjänsten “inactive account manager”.

Då kan du välja en person som får tillgång till dina konton och information om du varit inaktiv under en tid du själv bestämmer. Den personen kan då ladda ner den data du väljer att dela med personen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset