Cyperns president Nicos Anastasiades och Nordcyperns ledare Mustafa Akıncı.
Cyperns president Nicos Anastasiades och Nordcyperns ledare Mustafa Akıncı.

Du kanske inte känner till det, men Cypern har varit delat sedan 1974. Under måndagen inleddes FN-ledda fredssamtal. Det här är vad du behöver veta om dem.

Okej, vad är det som händer i Cypern, i en mening?

Cypern har sedan 1974 varit delat i en grekcypriotisk och en turkcypriotisk halva, men nu ska fredssamtal som syftar till att ena landet påbörjas.

Varför är Cypern delat?

1960 blev Cypern självständigt och kom sedan att bli medlem i FN. Efter en serie kriser och konflikter kom turkiska trupper 1974 att invadera Cypern för att försvara Cyperns turkcyprioter efter en militärkupp organiserad av den grekiska armén. 9 år senare utropade turkcypriotiska ledare Nordcypern som en egen stat. Hittills är det dock bara Turkiet som erkänner Nordcypern som en självständig stat.

LÄS MER: Samtal om Cypern inne i slutfas

Vad är målet med samtalen?

Målen är, som The Guardian skriver, att på något sätt ena Cypern så att landet tids nog kan komma att styras av en enad regering. Enligt Guardian kommer avtalet, om det godkänns genom två separata folkomröstningar, förmodligen leda till skapandet av ett federalt organiserat Cypern.

Har vi varit här förut?

Ja, flera gånger. Men hittills har ingen lösning lyckats. FN:s generalsekreterare mellan 1997 och 2006, Kofi Annan, förhandlade fram ett avtal 2004 som godkändes av den turkcypriotiska sidan men röstades ned av den grekcypriotiska sidan.

Vilka frågor är på tapeten?

Som BBC skriver är en av huvudfrågorna vad som ska hända med den egendom som grekcyprioter tvingades ge upp 1974. Kommer de till exempel få tillbaka sina gamla hem?

Samtidigt undrar turkcyprioter hur deras säkerhet ska kunna garanteras om de 30 000 turkiska trupperna som finns på plats i landet lämnar. Det råder också oklarheter om vem som ska se till att avtalet upprätthålls och hur en kommande regering ska kunna representera båda sidor.

Vilka kommer medverka i samtalen?

Det är ännu oklart. Men man vet att Cyperns president Nicos Anastasiades och Nordcyperns ledare Mustafa Akıncı redan är i Genevé för samtal. Andra politiska partier i Cypern kommer också vara representerade. Planen är sedan att Storbritannien, Turkiet och Grekland också ska medverka i samtalen.

Kommer avtalet gå igenom?

Båda sidors ledare vill det, men mycket osäkerhet råder. Bland annat på grund av att Turkiets president Erdoğan anses gå i en mer auktoritär riktning, någonting som gör grekcyprioter oroliga.

Till Reuters säger dock FN-sändebudet Espen Barth Eide, som deltar i samtalen, att det inte är omöjligt. Det rapporterar TT.

LÄS MER: FN: Fredsavtal för Cypern ”inte omöjligt”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om avtal Cypern