Att Eiffeltornet började brinna har ingenting med attacken att göra.
Att Eiffeltornet började brinna har ingenting med attacken att göra.

Under torsdagskvällen dog minst 84 personer i franska Nice efter att en lastbil kört in i en folksamling under Frankrikes nationaldag. Här är de falska påståendena du inte ska sprida om händelsen.

På kvällen den 14 juli körde en lastbil in i en folksamling i Nice som tittat på fyrverkerier. Minst 84 personer har dött och många är skadade. Klockan 3 på morgonen natten till fredagen höll Frankrikes president François Hollande ett tv-sänt tal där han bekräftade att flera barn ska ha dödats i attacken som han bedömer som "terrorlik".

Gärningsmannen ska ha skjutits till död på plats och utredningen kom att lämnas över till en antiterrorledare.

Som alltid när det rör dåd av denna typ har obekräftade och falska påståenden kommit att spridas i sociala medier. Här är några av de påståenden du inte ska dela.

► LÄS MER: Minst 84 döda – det här vet vi om dådet i Nice
 

Att Eiffeltornet började brinna har ingenting med attacken att göra

Under natten till fredagen syntes plötsligt rök komma från Eiffeltornet där Franrikes nationaldag tidigare hade firats. Detta fick många på sociala medier att tro att en attack i Paris ska ha ägt rum i närheten av eller i Eiffeltornet. Dessa rykten kom snabbt att dementeras av fransk polis, som kunde bekräfta att det rörde sig om en lastbil med fyrverkerier som råkat tända eld. Elden kom snabbt att släckas. 

"Sprid inte falska rykten", skrev polisen.

Attacken medförde inget gisslandrana

I samband med attacken spreds rykten om att ett gisslandrama ska ha ägt rum och att gisslan ska ha tagits till ett hotell. I vissa fall lät påståendena trovärdiga och var så specifika att enskilda hotell pekades ut. Påståendet spreds även av flera tidningar, men även detta kom snabbt att dementeras av fransk polis. 

Den franska polisen uppmanar nu alla att inte sprida rykten på sociala medier, och att istället förlita sig på det som kommer från dem. Polisen uppmanar också till att inte sprida bilder och videor från brottsplatsen, detta av hänsyn till offren och deras anhöriga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Dådet i Nice