World of warcraft har kallats dataspelsvärldens kokain och ansetts vara det mest beroendeframkallande dataspelet. Men nu har fler spel lagts till på "svarta listan."

– Jag har jämfört World of warcraft med kokain. Det är snabba belöningar, nya uppdateringar hela tiden och om man är inne i den världen tar det mycket tid, det är som ett heltidsjobb, säger Sven Rollenhagen, specialist på dataspelsberoende.

Men i takt med att World of warcraft har tappat i populariet har fler spel lagts till på Sven Rollenhagens "svarta lista". Counter strike, Diablo 3, League of legends, Call of duty, Battlefield och Dota är några.

– Problemet med den här typen av nätverksspel där man spelar i lag med andra personer över internet är att det inte bara är jag som bestämmer när jag ska spela. Det är som att vara med i ett fotbollslag. Spelar man "singelplayer" spel är det jag och ingen annan som bestämmer. Jag kan pausa spelet, laga mat och återuppta det när jag vill. Det finns inte samma grupptryck, säger Sven Rollenhagen.

Han menar att många vuxna inte förstår skillnaden och att de inte förstår att dataspelandet även innebär starka sociala relationer.

– Om man har spelat länge kan det kännas lite platt att spela singelplayer, det är inte samma utmaning som att veta att man spelar mot en riktig person. Men om man märker att man har tendenser till spelberoende tycker jag att man ska prova ett singleplayer-spel istället, säger Sven Rollenhagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset