Det finns ingen magisk formel för den bästa kudden – men välj en lägre om du sover på rygg.
Det finns ingen magisk formel för den bästa kudden – men välj en lägre om du sover på rygg.

De flesta vet att rätt säng kan vara avgörande för en god natts sömn och för att slippa spänningar i rygg och nacke. Men när ägnade du huvudkudden en tanke senast?

Testfakta har låtit Ergonomie Institut München utsätta åtta syntetkuddar för olika test. Enligt testledaren Florian Heidinger måste kombinationen kudde-säng vara rätt för att få nackmusklerna att slappna av.  

Precis som med sängar är det viktigt att testa kudden innan du köper – och att du gör det i en säng som har samma hårdhet som den du har hemma. Någon standard för vad som är en ”hög” eller ”medium” kudde finns inte. Exempelvis skiljde det 2,5 centimeter i höjd mellan Åhléns och Mios höga kuddar. 

LÄS MER:    Här är vad en natts dålig sömn kan göra med kroppen

Enligt John Axelsson, sömnforskare vid Karolinska institutet, finns det ingen magisk formel för vilken kudde du bör välja. Ofta är det så att om kudden känns bra så är den bra för din sömn. 

– Men om man sover på rygg kan man ha en plattare kudde för att inte vinkla nacken för mycket, säger han till Metro. 

I dag finns kuddar i massor av material, me att de skulle ha någon effekt på längden och kvaliteten på din nattsömn går inte att säga, menar han.

– Det har ju kommit minneskuddar och allt möjligt men effekterna på sömnen är små.

Testfakta har i sitt test tagit hänsyn till tryckavlastande förmåga, hur mycket kudden ”andas” och hur väl den håller när den tvättas. 

► LÄS MER: Tar det mer än 14 minuter att somna – läs det här

Av de åtta kuddarna var det Höie Exclusive från Jysk som finns bäst betyg. Ikeas Axag fick samma totalbetyg som Hemtex John, trots att den bara kostar en tiondel, 50 kronor. Sämst var den näst dyraste kudden, Mille Notti Varese, 495 kronor. Framför allt var det kuddens andningsförmåga som fick låga betyg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa