Pingst firas 50 dagar efter påskdagen.
Pingst firas 50 dagar efter påskdagen.

Påsken och julen känner de flesta till varför vi firar. Men hur är det egentligen med pingst? Metro reder ut.

Vad är pingst?

Pingst betyder ”den femtionde” och ordet kommer från grekiska ordet pentekosté. Högtiden är kristen och har sitt ursprung, kyrkligt sett, i att Jesus levde på jorden i 40 dagar efter att han uppstod vid påsk och att han sedan lyfts upp till Gud vilket firas vid Kristi himmelfärds. Tio dagar efter det firas pingst då man enligt Bibeln firar att Anden visar sig för lärjungarna.

Högtiden har firats i kyrkan sedan 200-talet och anses vara kyrkans tredje stora helg, efter julen och påsken.

LÄS MER: Så svenska är våra traditioner 

När infaller pingst?

50 dagar efter påskdagen. Eftersom påsken infaller vid olika tider varje år infaller också pingsten vid olika datum. 2018 infaller pingstafton 19 maj, pingstdagen 20 maj och annandag pingst 21 maj.

Är pingst en röd dag?
Nej. 2005 försvann annandag pingst som en allmän helgdag. I stället blev Sveriges nationaldag som är den 6 juni en röd dag. Däremot är annandag pingst fortfarande en helgdag i kyrkoåret. Fram till 1772 firades även tredjedag, och fjärdedag pingst.

Hur firar man pingst?

– Man har egentligen inte firat den här helgen så mycket, säger Agneta Lilja, etnolog vid Södertörn högskola.

– Det har främst varit en kyrklig helg och ingått i vårfirandet. Att man till exempel klädde sig till blomsterbud, man skrålade och sjöng. Det har också varit en ungdomshelg som handlat om parbildning. Det var inte någon speciell mat eller så, och det är samma sak även i dag. Däremot är det väldigt populärt med bröllop under pingst och det har förmodligen att göra med att många tycker att det är som vackrast ute nu och att det kan kopplas ihop med parbildningen som kännetecknade högtiden förr, säger hon.

Källor: Ne.se, svenska kyrkan, nordiska museet och Agneta Lilja, etnolog vid Södertörn högskola

LÄS MER: Etnologen: Det heter pannkaka

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om traditioner