Mörkhåriga har tjockare hår, och en iskall dusch gör håret glansigare. Eller? Vi reder ut vad som är sant och falskt om hår.

Påstående: Mörkhåriga har tjockare hår än andra

FALSKT. ”Tjocklek sitter inte i hårfärgen. Men däremot etniskt sätt har asiater generellt sätt tjockare hårstrån. Sen handlar det om hur många hårsäckar man har. Det är genetiskt betingar. Men det finns självklart undantag, blonda kan ha tjockt hår, det är inget konstigt”, säger Lars Norlén, ansvarig för hårmottagningen vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

PÅSTÅENDE: Håret växer snabbare om du klipper det ofta

FALSKT. ”Nej det ändrar ingenting. Men upplevelsen kan vara större eftersom håret växer 1-1,5 centimeter i månaden och man kanske upplever det som att håret växer ut igen snabbt.  Sen kan ens hår inte bli hur långt som helst”, säger Lars Norlén.

Det finns enligt honom ingen mirakelkur för att påverka hur långt hår du får, varken tabletter eller produkter.

LÄS MER: Hårexperterna: Så ofta ska du tvätta håret

PÅSTÅENDE: När du rakar dig växer håret ut tjockare och mörkare

FALSKT. ”När man tappar ett hår naturligt och det växer ut en ny ur hårsäcken är det håret tunnare i toppen och i vissa fall ljusare. Om man däremot klipper eller rakar av ett hår som fortfarande växer är det stubbigt när det växer ut, men det ändrar ingenting egentligen”, säger Lars Norlén.

PÅSTÅENDE: Om man drar ut ett vitt hår växer det ut tre nya

FALSKT. Att dra ut ett hår ändrar inte bildning av hår i hårsäcken, enligt hårexperten.

LÄS MER: Så mycket hår tappar du varje dag 

PÅSTÅENDE: Att duscha håret i iskallt vatten i slutet av duschen gör håret glansigare

FALSKT. Man säger ju att ska man vara fin får man lida pin, men gör man det lider man nog lite i onödan”, säger Lars Norlén.

PÅSTÅENDE: Hårvårdsprodukter kan läka skadat hår

FALSKT. I grund och botten går det inte att göra någonting med håret eftersom det är dött.

– Håret består huvudsakligen av keratin, ett hornämne, och det finns inga levande celler i håret. En kluven topp kan man inte läka eftersom man inte kan bilda nya celler som ersätter de som slitits bort, säger Lars Norlén.

LÄS MER: Nej, det går inte att detoxa 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om hårvård