Gemensamt för den här typen av varningar är att de ofta är vaga, dåligt översatta från andra språk, och i regel inte ger några specifika instruktioner.
Gemensamt för den här typen av varningar är att de ofta är vaga, dåligt översatta från andra språk, och i regel inte ger några specifika instruktioner.

Sedan Facebooks begynnelse har påståenden om olika typer av hackare och virus som uppges utsätta användare för fara spridits på sajten. Flera av de påstådda varningarna är falska, och tar sig formen av kedjebrev. Det här är vad som är sant och falskt om den här typen av varningar.

Under hösten 2017 har en serie gamla och nya varningar om påstådda virus och hackare cirkulerat. Många har blivit oroliga, och undrat om de själva blivit utsatta. Flera av varningarna som cirkulerar varnar för saker som faktiskt kan hända, medan andra sprider helt falska påståenden.

”VARNING! Din profilbild och ditt namn används för att skapa ett nytt FB konto.”

Så börjar en varning som under flera år har cirkulerat på sociala medier. Påståendet i varningen, som tar sig formen av ett kedjebrev, varnar för att bedrägliga personer kan komma att använda ditt namn och profilbild för att skapa nya profiler så att ”piraterna kan skriva vad de vill under ditt namn”.

Och det stämmer faktiskt att det finns exempel på när bedrägliga personer skapat bluffkonton i andra personers namn. Metro kunde i juli 2015 berätta om hur en privatperson plötsligt blev varse om ett konto i hennes namn som bad hennes Facebook-vänner om pengar.

LÄS MER: It-experten: Sprid inte Facebook-varningarna – kolla upp först

Vanligast är att bedragare försöker be personers bekanta om bankdoseuppgifter, ofta med påståenden om att personen vars identitet kapats befinner sig utomlands utan pengar.

Råkar du ut för att en profil som uppges vara din vän ber om någonting ovanligt, som bankdoseuppgifter, är det främsta tipset att höra av sig till personen via telefon eller SMS, för att på så sätt bekräfta att personen bakom meddelandet är den som uppges.

Är det istället du som fått din identitet kapat är det enklaste sättet att anmäla den falska Facebookprofilen, och att uppmana dina vänner att göra samma sak. Även om det ibland tar tid att få ned profilen har Facebook under det senaste året ökat takten man stänger ned falska profiler.

I flera varningar av typen ovan påstås det att ”nästan alla konton är hackade”, det är det dock någonting som det inte går att hitta belägg för. Är du orolig för att någon olovlig loggat in på ditt Facebook-konto kan du besöka Facebooks säkerhetsflik, under inställningar, där du kan se vilka enheter som varit inloggade på ditt konto och när och var inloggningarna har ägt rum.

LÄS MER: Marias identitet kapades – då lurades hennes vänner på pengar via sms


”Om en av dina kontakter accepterar det kommer du också att hackas, så se till att alla dina vänner vet det.”

Under hösten och sommaren har en serie olika påståenden om hackare som uppges hacka privatpersoners Facebook-konton spridits på sociala medier. Hackarna har påståtts heta saker som Fabrizio Brambilla och Anwar Jitou. I regel påstår de spridda varningarna att den som accepterar en meddelande- eller vänförfrågan från de påstådda hackarna kommer att få sina konton kapade.

Men det finns inga exempel eller belägg för att någon någonsin skulle ha hackats genom att acceptera vän- eller meddelandeförfrågningar på Facebook, och skulle så vara fallet skulle Facebook och stora medier gå ut med att så var fallet, snarare än att informationen skulle spridas i formen av ett kedjebrev.

LÄS MER: Nej, Fabrizio Brambilla kommer inte hacka din Facebook

Vad som däremot är sant är att det går att få sitt Facebook-konto kapat om man inte passar sig för, men då är det inte så enkelt som att du råkar acceptera en meddelandeförfrågan.

De virus som spridits via Facebook har fungerar som följande: Du tar emot en länk via Facebook messenger som leder dig in till en extern sida utanför Facebook. Där uppmanas du i regel att till exempel installera ett webbläsartillägg, som sedan ”kapar” din Facebook-session. Men den typen av virus förutsätter alltså att du klickar dig vidare till en sida utanför Facebook.

LÄS MER: Så här fungerar virusen som kapar din Facebooksession och spammar dina vänner

”Nya hackare på facebook skriver verkligen förolämpande och kränkande texter och videor som länkar till ditt namn”

En påstådd varning som spridits sedan åtminstone 2011 påstår att ”nya hackare” på Facebook skriver kränkande texter och videor som länkar till ditt namn, som ser ut att komma från dig. Meddelandet påstår dock att du själv inte kan se vad som står.

Det är förstås tekniskt sett möjligt att en person som tagit över ditt Facebook-konto kan använda det för att sprida elaka saker. Men det är inte möjligt att dölja sina egna inlägg för sig själv på Facebook.

LÄS MER: Nej, Jayden K. Smith eller Anwar Jitou kommer inte att hacka din Facebook

Är du orolig för att någon skulle ha publicerat saker utan din vetskap via ditt Facebook-konto kan du enkelt besöka Facebooks aktivitetslogg, som sammanställer all din aktivitet på Facebook. Den hittar du genom att klicka på den lilla nedåtpekande pilen i Facebooks övre högra hörn, för att sedan välja alternativet ”aktivitetslogg”.

Det är möjligt för bedragare att publicera saker på Facebook åt dig, men det förutsätter att du antingen installerat ett bedrägligt webbläsartillägg eller gett en app tillåtelse att publicera saker på Facebook. Är du orolig för att så skulle vara fallet besöker du Facebooks så kallade appinställningar.

Där kan du se alla sajter och appar som du gett tillåtelse att använda ditt Facebook-konto. Du kan sedan gå igenom listan och antingen återkalla åtkomsten genom att trycka på krysset, eller ändra de specifika åtkomsterna du gett appen eller sajten. Du kan på den sidan också helt stänga av möjligheten för sajter och appar att använda ditt Facebook-konto.

Gemensamt för den här typen av varningar är att de ofta är vaga, dåligt översatta från andra språk, och i regel inte ger några mer specifika instruktioner till hur du ska undvika det påstådda problemet än att dela varningen vidare, varför de flesta varningarna av den här typen tenderar att fungera som kedjebrev.

LÄS MER: Fem inlägg du aldrig ska dela på Facebook

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset