Studie efter studie har visat att sömnbrist har en negativ inverkan på vårt mående och våra prestationer. Nu visar det sig att så lite som en natts dålig sömn kan få äldre vuxna att åldras snabbare.

Mikael Andersson / TT Nyhetsbyrån

En amerikansk studie stödjer hypotesen att s ömnbrist har en direkt påverkan på kroppens biologiska åldrande.

En amerikansk studie publicerad på nätet i tidskriften Sleep visar att sömnbrist har en direkt påverkan på kroppens biologiska åldrande, skriver Huffington post.

LÄS MER: Tar det dig längre än 14 minuter att somna – då borde du läsa det här

– Våra data stöder hypotesen att en natt utan tillräckligt med sömn hos äldre vuxna aktiverar viktiga biologiska vägar som främjar den biologiska åldrandet, sa huduvdförfattaren doktor Judith Carroll vid UCLA Cousins Center for Psychoneuroimmunology i Los Angeles i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Ny studie: De som tar igen sömn på helgerna löper större risk för diabetes

Undersökningen studerade 29 vuxna i åldrarna 61 till 86 under en period på fyra nätter och resultatet stödjer hypotesen att sömnbrist ökar de molekylära processerna kopplade till att bli äldre. Enligt studieförfattarna kan det också länkas samman med en ökad risk för diverse sjukdomar.

Mängden sömn man behöver beror på en persons ålder. Som vuxen behöver man oftast mellan sex och nio timmars sömn per dygn för att hjärnan ska få vila och återhämta sig från en dags intryck, enligt Vårdguiden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa