Myggan Aedes aegypti som är bärare av viruset är vanlig i samtliga länder på de amerikanska kontinenterna förutom Kanada och Chile.
Myggan Aedes aegypti som är bärare av viruset är vanlig i samtliga länder på de amerikanska kontinenterna förutom Kanada och Chile.

Fall av det fosterskadande zikaviruset har nu konstaterats i både Sverige och Danmark. Men risken för en smittspridning i Sverige är i praktiken obefintlig – de myggor som för viruset vidare finns inte på våra breddgrader, enligt experter. Här är allt du behöver veta om viruset.

Vad är det?

Zika är ett flavivirus besläktat med dengue–, west, nile-feber och japansk encefalit som sprids av myggor. Det är myggarten Aedes aegypti, som är vanlig i tropikerna, som för smittan vidare.

Vilka symptom är vanliga?

Normalt ger viruset milda symtom eller inga alls, men det tros kunna orsaka allvarliga fosterskador om den gravida mamman smittas. När i graviditeten som man kan smittas vet man ännu inte, men det pågår intensiv forskning om och i så fall hur det här viruset kan skada fostret. 

Endast en av fem som infekteras med zikavirus utvecklar symtom och de får oftast milda symtom. Vanligast är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. I allmänhet varar symtomen i 2-7 dagar. Det är omöjligt att genom symptomen urskilja zikavirusinfektion från dengue.

Vilka länder har drabbats?

En man i Danmark har smittats av zika under en resa i Syd- och Centralamerika och i Sverige smittades en kvinna från Stockholm redan i juli förra året. Symtomen behandlades och kvinnan återhämtade sig väl, enligt Folkhälsomyndigheten, något som även mannen i Danmark väntas göra.

Mindre utbrott har tidigare förekommit i Afrika och Sydostasien och det första stora utbrottet inträffade 2013 i Polynesien. Sedan 2015 sker en mer omfattande spridning i många länder i Syd- och Centralamerika samt Karibien. 

Zikaviruset sprider sig nu på den amerikanska kontinenten, även till USA där flera fall har konstaterats i delstaterna Arkansas och Virginia, efter att invånare rest till smittodrabbade områden.

Världshälsoorganisationen WHO har varnat för att viruset väntas spridas till alla länder i Syd- och Nordamerika förutom Chile och Kanada.

Därför bör man söka uppdaterad information inför resa, till exempel hos den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC eller Världshälsoorganisationen WHO.

Smittspridningen väntas dock avta i takt med att allt fler människor smittas och blir immuna.

Hur kan jag skydda mig?

Till skillnad mot många andra länder har Folkhälsomyndigheten i Sverige inte utfärdat någon rekommendation för gravida kvinnor att undvika resor till zikadrabbade områden. Men myndigheten rekommenderar gravida kvinnor att skydda sig mot smitta genom att använda täckande klädsel, myggstift och sova under myggnät.

Enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, finns inte förutsättningarna för en smittspridning i Sverige.

– De myggor som för viruset vidare finns inte på våra breddgrader. Det finns enstaka rapporter om att viruset kan överföras sexuellt eller med blodprodukter, men det är av allt att döma mycket ovanligt, säger Anders Wallensten till TT och fortsätter:

– Det finns enstaka rapporter om att viruset kan överföras sexuellt eller med blodprodukter, men det är av allt att döma mycket ovanligt, säger Anders Wallensten.

Hur behandlas en zikavirusinfektion?

Det finns inget förebyggande vaccin eller behandling. För att förhindra uttkorkning rekommenderas vila, att hålla febern nere och dricka mycket vatten. 

►LÄS MER: Zikavirus har upptäckts i Sverige

►LÄS MER: Zikavirus kan smitta sexuellt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa