Det är nu tredje gången den amerikanska centralbanken har höjt räntan sedan finanskrisen 2008. Andreas Wallström är chefsanalytiker på Nordea.
Det är nu tredje gången den amerikanska centralbanken har höjt räntan sedan finanskrisen 2008. Andreas Wallström är chefsanalytiker på Nordea.

I går höjde den amerikanska centralbanken styrräntan från 0,75 till 1 procent. Det var en mindre höjning än väntat från marknaderna. Funderar man på att binda sitt bolån kan man ta det lugnt, menar chefsanalytikern Andreas Wallström.

Vad innebär det att USA:s centralbank Federal Reserves (Fed) höjde räntan?

– Höjningen som kom i går var väntad, men marknaden tolkade dock detta som mjuka signaler från Fed då man väntade sig ännu fler höjningar. Så trots att styrräntan höjdes sjönk marknadsräntorna, säger Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea.

Hur påverkar det Sverige?

– När det gäller till exempel den svenska bostadsmarknaden så styrs långa, fleråriga räntor i Sverige mycket av vad som händer i utlandet, medan korta räntor på några månader i större utsträckning styrs nationellt.

LÄS MER: 5 saker du måste veta om du har lån 2017

Är det dags att binda sina bolån? 

– Det är ingen stress. Min bild är att vi inte kommer få se någon kraftig uppgång av räntorna på sikt. Men överväger man att göra det och vill ha den typen av försäkring, så är det billigt att binda nu.

Vad är det viktigt att hålla koll på som privatperson? 

– Gäller det bolån så är det den globala räntetrenden, det är trots allt den som kommer sippra ned i Sverige till slut. Om den amerikanska centralbanken skulle gå snabbare fram och USA:s ekonomi växa sig starkare snabbt, då skulle siffrorna stiga mer än vad vår prognos säger.

Så ser prognosen ut

  • Rörlig bolåneränta ligger nu på ca 2 procent och enligt prognosen väntas den höjas till 2,5 procent om 1,5 år.
  • Om man binder bolånet ligger räntan i dagsläget på 2,5 procent och väntas höjas till 3,2 om 1,5 år.

Källa: Andreas Wallström/Nordea

LÄS MER: Fed banar vägen för höjda svenska räntor

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset