Det går att lära sig av sina drömmar, menar drömterapeuten.
Det går att lära sig av sina drömmar, menar drömterapeuten.

Du faller, blir jagad eller tappar tänderna. Det är exempel på några av våra vanligaste drömmar. Men vad betyder de? Metro har pratat med drömterapeuten Eva Rosén om drömtydning.

De flesta glömmer bort sina drömmar när de vaknar. Men det går att försöka minnas drömmarna – och lära sig av dem. Det menar drömterapeuten Eva Rosén, 60, som även utbildar terapeuter vid Drömakademien.

– En drömterapeut jobbar som vilken annan terapeut som helst men vi utgår ifrån drömmen.

LÄS MER: Därför drömmer du mardrömmar 

Det går att lära sig att tolka och tyda sina egna drömmar. Men enligt Eva Rosén kommer man inte så långt med endast en tolkning.

– Det man kommer fram till med en tolkning vet drömmaren oftast om. Det gäller att hitta orsaken till symptomen. Vi jobbar ofta med en dröm varje gång. Man får drömma om den och gå in i känslan i drömmen. Ofta hamnar man då i ett minne.

Finns det någon dröm som man måste uppsöka hjälp för?

– Nej, det kan man inte säga. Även om det kan stå för något hemskt så går den personliga tolkningen alltid före, säger Eva Rosén.

 

Drömlexikon: Det här betyder några av de vanligaste drömmarna

Du tappar tänder 
Det kan symbolisera maktlöshet och osäkerhet. Du känner dig oförmögen att handskas med situationen och att stå upp för dig själv, att bita ifrån.

Du blir jagad
Det visar ofta en skuggsida, något hos dig själv som du är rädd för och försöker fly. Du flyr från dig själv och känslan som vill bli sedd.

Du faller eller ramlar
Du kan ha tappat fotfästet. Du har kanske släppt taget om något och slängt dig ut i det okända. Det kan även symbolisera ett ”platt fall” i något projekt.

Du är naken på offentligt plats
Att stå naken i offentligheten kan tyda på att du känner dig annorlunda och utsatt.

Du kommer för sent till saker
En stressdröm. Livet passerar förbi medan du sköter plikter, hjälper andra och känner krav.

Du har sex
Brukar visa att du förenar dig med den sexuella partnerns egenskaper och kvaliteter. Det kan vara positiva och negativa egenskaper beroende på hur sexet var.

Du tror att du vaknar
Falskt uppvaknande, att drömma i drömmen, kan tyda på att du har gömda undermedvetna saker som behöver bearbetas.

Du klättrar
Du klättrar uppåt i karriären eller försöker nå högre i något sammanhang.

Någon dör
Vem är det som dör? Är det ett barn kan det tyda på att ditt inre barn – frihet, bus, glädje – inte får plats i livet. Fråga dig vilka egenskaper personen som dör har.

 Källa: www.dromcentrum.se      

LÄS MER: Så sover du bättre på natten – 17 tips 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset