Livsmedelsmärkningarna står för olika krav som produkten uppfyller.
Livsmedelsmärkningarna står för olika krav som produkten uppfyller.

Nu reder vi tillsammans med Livsmedelsverket ut begreppen så att du slipper förvandlas till ett frågetecken när du ska handla julskinka och ser märkningar som Krav, EU och Svenskt Sigill.

EU – Innebär att 95 procent av ingredienserna är ekologiska. Alla steg i produktionen har kontrollerats av en kontrollmyndighet eller ett kontrollorgan. För att en produkt ska få en EU-märkning är inte konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel tillåtna och läkemedel för djur. Finns på alla typer av livsmedelsprodukter som uppfyller kraven.

► LÄS MER: Här är världens nyttigaste livsmedel

KRAV – Produkten uppfyller samma krav som varan med EU märkning plus KRAVs egna kriterier. Inte bara mat och dryck utan även butiker och restauranger kan få märkningen. För KRAV-märkt finns regler som omfattar socialt ansvarstagande, tillsatser, djuromsorg och minskad klimatpåverkan.

SVENSKT SIGILL – Är en märkning som innebär att varan garanterat är svensk. Några av märkningens ledord är god djuromsorg och minskad påverkan på vattendrag och miljö.

FAIRTRADE – Är en produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Exempel på krav för att få märkningen är att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor och att barnarbete och diskriminering motverkas. FAIRTRADE ställer även krav på miljöhänsyn i alla delar av produktionen.

► LÄS MER: Så fixar du ett schysst julbord – utan att grisen får lida

DEMETER – Uppfyller EU märkningens kriterier samt ställer egna kriterier. Gödsel får användas i begränsad mängd och ska komma från djuren på gården. Vad gäller djuromsorg så ställer märkningen krav på välbefinnande och djurhälsa så som att djuren måste ges utevistelse.

SOIL ASSOCIATION – Uppfyller EU märkningen och ser det önskvärt att hela verksamheten är ekologisk. Strävar efter att vilt växt- och djurliv ges skydd och utrymme.

100% Veganskt godkänd av djurens rätt – En märkning att hålla utkik efter om du inte vill ha kött på julbordet. Innebär att produkten inte innehåller några animaliska produkter utan är helt vegetabilisk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur Hälsa