Det här bidrar du till när du åker svarttaxi Det är inte olagligt att åka med en svarttaxi men man utsätter sig själv för stora risker.
Det här bidrar du till när du åker svarttaxi Det är inte olagligt att åka med en svarttaxi men man utsätter sig själv för stora risker.

Många lockas av ta svarttaxi istället för de vanliga, oftast på grund av priset. Men priset kan bli ännu högre om du tar svarttaxi, i alla fall för samhället.

Polisen har länge varnat för att åka svarttaxi. Det är inte olagligt att åka med en svarttaxi men man utsätter sig själv för risker. Göran Bolinder, chef på trafikenheten på Stockholmspolisen, menar på att det finns flera anledningar till att man aldrig ska åka svarttaxi.

– Du har ingen kontroll om du åker svarttaxi. Du vet ingenting om bilen eller om föraren har körkort eller tillstånd.

Riskerna är också många när man sätter sig i en svarttaxi. Det har tidigare rapporterats om personer som blivit rånade och misshandlade.

– Väljer man att åka svarttaxi så tyder det på att man har dåligt omdöme. Du kan bli misshandlad, rånad, föraren kan köra rattfull eller bilen kan ha dåliga bromsar.

►LÄS MER: Taxichaufför körde ner i hål: ”Nu får man kanske lite semester”

Men det är inte bara sig själv man påverkar när man åker svarttaxi. Eftersom de som kör svarttaxi inte betalar skatt så skadar det i längden den offentliga verksamheten. Man kan också bidra till brottslig verksamhet eftersom svarttaxi ibland kan ha att göra med organiserad brottslighet.

– Genom att åka svarttaxi så gynnar man direkt svart verksamhet.

Dessutom missgynnas legitima taxiföretag.

– I förlängningen undanröjer man de som betalar för sig. Det är inte konkurrens på lika villkor.

Det kan vara svårt att se vilka taxibilar som är svarttaxi eller inte. Enligt Göran Bolinder är svarttaxi ofta vanliga bilar utan några märken och det står inte taxi på dem. Hans råd är att man satsar på att välja taxibilar från de stora taxibolagen.

– Det är större säkerhet om man tar en taxi från ett stort bolag än att bara ta en vanlig bil på gatan. 

►LÄS MER: Uber lägger ner kontroversiella Uberpop

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott